Annons

Många evenemang i Umeå 2024

zoom Brännbollsyran, som äger rum 31 maj–1 juni, fyller 50 år 2024. Foto: Eric Bergenstråhle, Homerun Festivals
Brännbollsyran, som äger rum 31 maj–1 juni, fyller 50 år 2024. Foto: Eric Bergenstråhle, Homerun Festivals
NYHETER. Tio år efter att Umeå var Europas kulturhuvudstad uppmärksammas i år ett antal jubileum. ”Det är vår ambition att det ska hända något året om” säger Henrik Vilhelmsson, projektledare på Visit Umeå.
Annons

Såväl VM-Rallyt som SM-veckan hölls i Umeå förra året. Det hindrar inte staden från att satsa på stora evenemang även 2024. I samband med kulturhuvudstadsåret öppnade tex kulturhuset Väven, och firar tioårsjubileum. Andra, som Norrlandsoperan och Brännbollsyran, fyller 50 år i år.

– Umeå är vi duktiga på evenemang, mycket tack vare att det finns ett brett föreningsliv här. Nyckeln till framgångsrika evenemang är att hitta engagerade arrangörer, säger Henrik Vilhelmsson, projektledare evenemang på Visit Umeå.

Många hotell i centrala staden

Visit Umeå håller inga egna arrangemang utan stöttar lokala aktörer. Det är med andra ord viktigt att det finns starka sådana, och ju bredare utbud desto större möjligheter att testa nya evenemang.

– Det är vår ambition att det ska hända något året om och vi identifierar när på året det finns hål att fylla. När vi till exempel såg att det var lägre beläggning på hotellen i början av januari arbetade vi för att få hit innebandyn distriktslags-SM för 16-åriga pojkar och flickor. På så sätt fick vi hit både ungdomar och deras föräldrar i början av året.

En ytterligare framgångsfaktor för Umeå är enligt Henrik Vilhelmsson att det finns många hotell mycket centralt i staden. Det finns också en närhet till stationer och flygplats och gott om bra restauranger.

– För oss som stad är utmaningen att skapa en attraktiv och enkel plats att arrangera saker. Nu när vi haft VM-Rallyt och SM-veckan så har fler i kommunen som insett vikten av evenemang, vilket underlättar vårt arbete.

Hur mäter ni evenemangens effekter?

– Att mäta evenemang är jättesvårt. Vi har ju aldrig tomt på besökare så det finns inget nollvärde att jämföra med. Istället blir det allt mer viktigt för oss att intervjua besökare och invånare. Det är lika viktigt för oss att båda grupperna är positiva till evenemangen, och det ser vi att de är.

Hur påverkar evenemangen staden?

– Dels är de ett sätt att locka olika typer av besökare, men vi hoppas också att de ska öka invånarantalet. Att besökare ska upptäcka staden och vilja plugga eller jobba här. Det är en hel apparat som sitter ihop. Vid större evenemang så behöver ofta anpassningar göra vilket kan vara en fördel för de som använder platsen till vardags tex föreningslivet och kommande evenemang.

Så här i backspegeln: Vad har Kulturhuvudstadsåret inneburit för Umeå?

– Det öppnade upp möjligheter för att dra hit de större evenemangen, som i sin tur även utvecklar platser.

Vad har ni för förhoppningar för 2024?

– Våra arrangörer låter förväntansfulla. Men något som är nytt är att fler börjar snegla mot Finland som potentiell målgrupp: Vasa är ju vår närmsta stad. Sedan vill vi fortsätta jobba med våra befintliga arrangörer samtidigt som vi tittar på nya intressanta evenemang både smått och självklart stort!

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...