Annons

Matfestival hyllar det skånska skafferiet

zoom Ingalill Thorsell, vd Drakamölla
Ingalill Thorsell, vd Drakamölla
NYHETER. Imorgon torsdag drar folkfesten Matrundan Österlen igång som en hyllning till lokalproducerad mat. Drakamöllan gårdshotell kommer bland annat hålla skånsk kockskola.
Annons

Under Kristi himmelsfärdshelgen anordnas evenemanget Matrundan Österlen för sjuttonde gången. Bland de 45 lokala matföretagare som håller öppet finns Drakamöllan gårdshotell, som varit med sedan starten. Ingalill Thorsell, vd på Drakamölla, räknar med ungefär 50 matgäster om dagen till hotellet som ligger strax norr om Brösarp.

– Vi dukar traditionsenligt fram vår Matrundebuffé för lokalbefolkningen. Vi är normalt inte öppna för dem så det här har blivit ett sätt för oss att visa upp dels oss och dels den skånska maten för lokalbefolkningen. Det som växer och gror här smakar av oss, säger hon.

Sprunget ur det nordiska köksmanifestet

Matrundan Österlens devis är ”Platsens själ ger smaken” och är sprunget ur det nordiska köksmanifestet Ny nordisk mat, som syftar till ett säsongsbaserat förhållningssätt till mat och en vilja att uppmuntra lokala traditioner och råvaror.

– Vi är stolta över det som finns och växer här. Jordmånen och mineralerna i marken gör att  äpplen från Österlen smakar annorlunda än äpplen från Argentina. Men det är också en hållbarhetsfråga att ta tillvara det som växer och odlas lokalt. Vi kommer bland annat att hålla kockskola där vi berättar om våra skånska rätter och lär ut hur man gör exempelvis bokbladspesto, säger Ingalill Thorsell.

Tiotusentals besökare

Förutom Drakamöllan gårdshotell är det allt från kaféer och restauranger till odlare, producenter och butiker som håller öppet. Bland deltagarna i Matrundan Österlen finns bland annat även Kiviks musteri och Farmors Lycka.

– Det är en stor folkfest och symboliserar starten på sommarsäsongen. Under långhelgen väntas mellan 40 000 och 50 000 personer åka runt och inspireras av oss. Det betyder jättemycket för oss företagare här på Österlen att få visa upp det vi gör, säger Ingalill Thorsell.

Operafestival i juni

En dryg månad senare, den 15 och 16 juni, är det dags för Operafestivalen på Drakamöllan. Det är den klassiska operan Askungen som uppförs i Drakamöllans naturreservat.

– Svenskarna har lidit hårt av inflationen, höga räntor och vinterkylan, men det börjar ljusna nu så vi hoppas på en fantastisk festival. Vi arbetar hårt för att förmedla optimism och erbjuda det som gästerna önskar. Operafestivalen här är ett exempel på det, säger Ingalill Thorsell.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...