Annons

Mer hållbara restauranger med nytt modulkoncept

zoom Den första modulrestaurangen öppnade i Tranås i våras och med start nästa år öppnar åtta nya varje år fram till 2032.  Foto: Algeco
Den första modulrestaurangen öppnade i Tranås i våras och med start nästa år öppnar åtta nya varje år fram till 2032. Foto: Algeco
NYHETER. Kortare byggtid, lägre investeringskostnader för franchisetagare och mer hållbart. Det är bakgrunden till Sibylla-kedjans nya modulkoncept.

Annons

Den klassiska Sibylla-kedjan har för närvarande 128 snabbmatsrestauranger runt om i landet och fler ska det bli. I våras öppnade Sibyllas första modulrestaurang i Tranås och den andra öppnar i Orsa påsken 2024. Planen är sedan att öppna åtta modulrestauranger per år fram till Sibyllas 100-årsjubileum 2032.

– Med det här konceptet kan vi attrahera fler franchisetagare och få en snabbare expansion. Som franchisetagare kommer du nu att äga din restaurang när den är avbetald och kan då välja att driva den vidare med en bättre resultaträkning eller till exempel arrendera ut den, säger Niklas Öberg, interim etableringschef på Sibylla och etableringskonsult sedan 2013.

Klimatneutral restaurang 2032

Satsningen på de nya modulrestaurangerna har sin bakgrund i två parallella spår. Dels vill Sibylla utveckla sitt hållbarhetsarbete ytterligare, dels minska investeringskostnaden för kedjans franchisetagare. Tillsammans med Per Stenlund, etableringschef, och Mikael Skoglund, byggprojektledare, har Niklas Öberg jobbat fram idén med modulhus som en lösning på behoven.

– Ett av målen är att vi ska ha en klimatneutral restaurangbyggnad när Sibylla fyller 100 år som varumärke 2032. Det vi kunde se direkt var att om vi tog bort en gjuten bottenplatta i betong sparar vi otroligt mycket i koldioxidavtryck och får samtidigt en mer flexibel lösning, säger Niklas Öberg.

Minskad byggtid och mindre spill

I samarbete med Algeco, ett företag inom container- och modulbranschen, tog Sibylla-teamet fram den lösning som i dag är Sibyllas modulkoncept. Modulhusen byggs i fabrik och levereras till tomten med hjälp av sex långtradare. Där sätts husen ihop på plats med en byggtid på åtta veckor.

– Tidigare var byggtiden mellan sex och åtta månader med maskiner på plats som var störande för omgivningen. Vi har sparat otroligt mycket miljöavtryck genom att förkorta byggtiden på plats och det blir mindre materialspill när man bygger alla delar effektivt i fabrik, säger säger Niklas Öberg, och fortsätter:

– I dag är huset till 98 procent byggt av återvinningsbart material och vi är på väg mot 100.

Läs även om hur Sibylla kammade hem priset som årets franchisekedja

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...