Annons

Miljonsatsning på hållbar utveckling av Halland

zoom
"Vi vill skapa en rörelse hos kommunerna för att göra Halland mer attraktivt och hållbart", säger Ellinor Huisman, projektledare och strateg på Visit Halland. Foto: Visit Halland
NYHETER. Nu är fleråriga hållbarhetsprojekt möjliga för Hallands kommuner. Miljoner från Visit Hallands satsning Hållbar destinationsutveckling fördelas mellan de sökande.
Annons

Satsningen, som ämnar att ”på ett hållbart sätt skapa och utveckla upplevelser, besöksmål och platser som gör Halland till en attraktiv destination året runt” har varit i gång i ett par år men den nuvarande, tredje omgången har varit den första som Hallands kommuner har kunnat söka projektmedel för upp till tre år.

Ellinor Huisman är strateg på Visit Halland och projektledare för insatsen.
– Vi vill skapa en rörelse hos kommunerna för att göra Halland mer attraktivt och hållbart. Ja, stötta kommunerna i deras utveckling, säger hon.

Region Hallands Tillväxtutskott har hittills fördelat 2,75 miljoner av den totala potten om 4,2 miljoner mellan kommunerna.

Och har ni kunnat märka att projektet redan gett resultat?

– Absolut, det har genomgående varit så många bra projekt som har sökt. Tidigare år har man bara kunnat söka för ett år i taget men nu kan man alltså söka flerårig finansiering och vi kan ge medel för fleråriga projekt. Det har varit ett önskemål från kommunerna, att man vet att det finns finansiering även för kommande år.

De som får medel för sina hållbarhetsprojekt möter upp och står för hälften av finansieringen själva?

– Ja, det är kravet. Vi har många olika kriterier som vi utgår från men det är en bred insats.

Berätta om vad ni får för förslag på projekt.

– Det är så olika, för hållbarhet kan ju innefatta så många saker – från det ekonomiskt hållbara till det miljömässiga och även social hållbarhet. Därför är variationen ute hos kommunerna så stor, från kartläggning och utvecklingsplaner till rena evenemang och platsvarumärkeskoncept. Allt bidrar till utvecklingen av hela Halland.

Och vad har det gett hittills?

– Vi ser att insatsen skapar förflyttning i hela Halland och stärker vår attraktionskraft. Kommunerna vågar satsa på mer långsiktiga utvecklingsprojekt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...