Annons

Missvisande att peka ut skidbackarna

zoom Magnus Noppa, vd SLAO
Magnus Noppa, vd SLAO
NYHETER. När Åre drabbades av skyfall och översvämning höjdes röster om för hård exploatering av landets skidorter. Magnus Noppa, vd för SLAO, tillbakavisar kritiken.
Annons

När ovädret Hans drog in över Åre och orsakade förödelse, uppstod en diskussion om vilket ansvar som vilar på skidanläggningar när klimatet blir tuffare. Magnus Noppa, vd för Svenska skidanläggningars organisation, SLAO, förklarar att frågeställningen är irrelevant.

– Jag tycker att det är missvisande att koppla det som har hänt i Åre med skidåkningen. I det här fallet så kom ett enormt skyfall och Susabäcken som går genom Åre svämmades över. Vattnet kommer från ett håll där det inte finns skidbackar och avskogning, säger han och fortsätter:

– I Åre har man dessutom vidtagit åtgärder som krävs när man bygger en skidbacke.

Samtidigt har det byggts mycket i Åre, finns det inte en risk med ökad turism i området?

– Det är förstås så att det har tillkommit bebyggelse i området, det har alltid funnits intresse att bygga bostäder där det finns människor. Det är samma sak på andra orter som också har drabbats av översvämningar.

Magnus Noppa påpekar att skyfall och problem med översvämningar inte är något som generellt har drabbat just skidorter.

– Vad gäller Åre så har kommunen dessutom gjort enorma insatser för att förhindra vattenflöden. Man har alltid sett ett rasande från bergssidor och man försöker vara så förutseende som det går.

Hur hanterar ni att den här frågan nu är uppe på dagordningen?

– Inom SLAO ska vi diskutera hur vi kan ta fram relevant fakta som visar att det här inte är ett problem, säger Magnus Noppa.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...