Annons

Näringsministern: ”Klart Sverige ska ha gårdsförsäljning”

zoom Om förslaget om gårdsförsäljning går igenom betyder det mycket både för producenterna och den lokala besöksnäringen, menar Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén, som ställde frågor till Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch under tisdagskvällen.
Om förslaget om gårdsförsäljning går igenom betyder det mycket både för producenterna och den lokala besöksnäringen, menar Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén, som ställde frågor till Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch under tisdagskvällen.
NYHETER. Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch bjöd på ett oväntat men glädjande besked under Visita Stockholm Summit.
Annons

Igår samlades stora delar av Visita Stockholms och Gotlands medlemmar på Södra Teatern i Stockholm, där Visita Stockholm Summit ägde rum.

I år var eventet kanske viktigare än någonsin, när medlemmarna återigen hamnat i ett pressat läge. Knappt har branschen hämtat sig efter pandemin, när lågkonjunkturen inklusive höga elpriser slagit till.

På plats var även Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch. Frågan om när elstödet kommer betalas ut var något som Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén passade på att ställa, när hon mötte energi- och näringsministern på scenen på Södra Teatern under tisdagskvällen.

Skatteverket ska betala ut elstödet

Ebba Busch kunde inte lämna något definitivt besked, men sedan i måndags har regeringen tagit beslutet att Skatteverket kommer att handlägga ansökningarna och betala ut elstödet.

Ansökan om elstöd kommer kunna skickas in digitalt till Skatteverket från och med 30 maj och om allt i ansökan anses korrekt, menar Ebba Busch att pengarna skulle kunna betalas ut inom ett par dagar.

– Fortfarande finns det frågor som vi tycker är oklara, säger Anna Wallén och fortsätter:

– Exempelvis vad som händer när en fastighetsägare som har många hyresgäster slår i det tak som regeringen satt för att kunna få stödet. Vi kommer att fortsätta att jobba för att reda ut oklarheter för våra medlemmar.

Regeringen vill se gårdsförsäljning

En fråga som Ebba Busch hade ett mer koncist svar på var hur regeringen ser på tillståndet för gårdsförsäljning av alkohol.

Innan valet har Kristdemokraterna inte bestämt sig om de skulle gå vidare och lägga ett förslag om att små mikrobryggerier och mindre vingårdar ska få sälja sina alkoholhaltiga produkter. Men nu verkar vinden ha vänt.

– Det är såklart att Sverige ska ha gårdsförsäljning, meddelade Ebba Busch, med eftertryck från scenen på Södra Teatern.

Historiskt beslut väntar

Om förslaget går igenom blir det mer eller mindre historiskt utifrån ett alkoholpolitiskt perspektiv. Och det kan det betyda väldigt mycket både för småskaliga producenter – och för den lokala besöksnäringen på orten, menar Anna Wallén.

Visita kommer följa den framtida processen noggrant.

– Det skulle vara jätteroligt om förslaget gick igenom. Vi kommer diskutera frågan vidare med statssekreteraren till Sveriges socialminister Jakob Forssmed när vi träffar honom i början av mars, säger Anna Wallén.

Läs mer om Visitas arbete med frågan om elstödet.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...