Annons

Elstödet – en akut fråga för besöksnäringen

zoom Marcus Morfeldt, näringspolitisk expert på Visita
Marcus Morfeldt, näringspolitisk expert på Visita
NYHETER. Fortfarande råder det oklarheter om när och hur det utlovade elstödet betalas ut till Sveriges företagare. Visita menar att deras medlemmar behöver få besked om när de kommer få ta del av det viktiga stödet och att pengarna snabbt och enkelt når de som betalat höga elräkningar.
Annons

Elstödet är en högprioriterad fråga för Visita då många av deras medlemmar är i ett stort behov av det ekonomiska stödet. Besöksnäringen påverkas av det allmänt svårare ekonomiska läget och oklarheten om när elstödet kommer skapar ytterligare osäkerhet i branschen.

Visitas medlemmar har redan väntat längre än vad man hade räknat med på elstödet och en rad kostnadsökningar pressar nu de redan sedan tidigare tunna marginalerna i branschen, förklarar Marcus Morfeldt, näringspolitisk expert på Visita.

– Det handlar inte bara om höga elpriser. Även kostnaderna för exempelvis lokaler och råvaror har ökar kraftigt samtidigt som hushållens plånböcker blir allt tunnare.

Osäkerheten kring när elstödet kommer betalas ut ökar därför sårbarheten för många av Visitas medlemsföretag.

– Elstödet är en av våra allra mest prioriterade frågor just nu, poängterar Marcus Morfeldt.

Flera utmaningar

Taket för ersättning som beräknas på koncernnivå kan bli en försvårande faktor, som bland annat kan snedvrida konkurrensen mellan mindre och större aktörer.
En annan aspekt som kan komma att innebära en utmaning är att elstödet kommer betalas ut till den som står för elnätsavtalet. Företag som hyr sin lokal, exempelvis i en galleria, betalar ofta sin elräkning till hyresvärden som i sin tur står för elnätsavtalet. I dessa fall behöver hyresvärden därför vidareförmedla elstödet för att det ska komma hyresgästen till del. I de fall en hyresvärd slår i taket för ersättning finns det med andra ord en klar risk för att det spiller över på hyresgästens möjligt att ta del av elstödet.

– Vi vill se en modell som garanterar att ersättningen verkligen når fram till de företag som sett sina elräkningar öka kraftigt. Än så länge är det oklart hur detta ska gå till men vi arbetar hårt för att få till en lösning, säger Marcus Morfeldt.

Dialog med politiska beslutsfattare

För att säkerställa att elstödet skyndsamt når besöksnäringens företag samarbetar Visita med Svenskt Näringsliv och flera andra branschorganisationer.

– Vi för dialog med politiska beslutsfattare och har uppvaktat Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch kring betydelsen av frågan.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...