Annons

Nature’s Best får internationellt erkännande

zoom Pär Innala hoppas att erkännandet kan generera fler utländska gäster.
Pär Innala hoppas att erkännandet kan generera fler utländska gäster.
NYHETER. Nature’s Best Sweden är nu en standard för natur- och kulturupplevelser enligt Global Sustainable Tourism Council. ”Det är en viktig kvalitetsstämpel”, säger Pär Innala på Naturturismföretagen.
Annons

Kvalitetsmärkningen Nature´s Best Sweden startade 2002 och drivs av organisationen Naturturismföretagen. Märkningen bygger på sex grundprinciper; respekt för resmålets begränsningar, gynna den lokala ekonomin, miljöanpassning av hela upplevelsen, krav på aktivt natur- och kulturskydd, guidekvalitet, kvalitetssäkring och värdskap.

– Det är ett systematiskt verktyg för natur- och kulturturismföretagens hållbara affärsutveckling. För att jobba hållbart måste man veta vilka natur och kulturvärden som finns inom området och hur man som företag kan arbeta hållbart för att minska sitt avtryck, säger Pär Innala, ansvarig för Nature’s Best på Naturturismföretagen.

Vad betyder det att ni nu är globalt erkända?

– Det betyder oerhört mycket. Nu har vi ett globalt nät- och ramverk i ryggen för vår märkning som innebär att vi är på rätt väg. Global Sustainable Tourism Council jobbar med att linjera sina kriterier efter Agenda 2030, och att vara en del av det känns bra.

Det finns ingen skarp linje mellan vad som är natur- eller ekoturism, menar Pär. Det handlar om hur mycket ansvar man tar som företagare och gör aktiva val och insatser för att bredare bidra till de många globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030.

– Företagen har allmänt sett blivit både bättre och vassare med åren. Det företagen har svårast med är frågor som är kopplade till den egna ekonomiska hållbarheten.

Hur syns märkningen för allmänheten?

– Det är en utmaning som vi har. Vi har funnits en lång tid och i Sverige är det en del som känner till oss i och med det. Samtidigt är det viktigaste arbetet för oss att kvalitetssäkra företagens verksamhet för ekoturism. Det är ju inte egentligen inte en kommunikationsmärkning i första hand.

Kan erkännandet generera fler utländska gäster?

– Vi vet att fler och fler gäster är medvetna och söker aktivt efter hållbara upplevelser. Så vi hoppas att erkännandet kan vara till hjälp för de gäster som strävar efter att hitta rätt företag som passar deras önskemål, avslutar Pär Innala.

Läs även en tidigare intervju med ordföranden i Naturturismföretagen. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...