Annons

Nöjeskoncernen gjorde miljardförlust

zoom Parks and resorts, som bland annat Gröna Lund ingår i, gjorde miljardförlust. Foto: Pressbild
Parks and resorts, som bland annat Gröna Lund ingår i, gjorde miljardförlust. Foto: Pressbild
NYHETER. Nöjesparkskoncernen Parks and Resorts redovisar en miljard kronor i förlorad omsättning för 2020 och ett rörelseresultat på -270 miljoner kronor. Det innebär att förra året blev det mörkaste någonsin i koncernens historia.
Annons

Under 2020 kunde Kolmården och Furuvik, som ingår i Parks and Resorts, hålla öppet med begränsningar, medan koncernens andra parker Gröna Lund och Skara Sommarland belades med näringsförbud, eftersom deras verksamheter löd under ordningslagen, med förbud mot fler än 8 personer.  Med stöd av den nya tillfälliga pandemilagen flaggade regeringen nyligen för att nöjesparkerna kan öppna – men först måste man invänta en förändring i begränsningsförordningen – som undantar tivolinöjen från just ordningslagen.

Mot bakgrund av det dystra bokslutet för 2020 och den osäkerhet som fortfarande råder, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts, i en kommentar:

– Smittorisken är närmast obefintlig utomhus i trängselanpassade parker, men ändå har Gröna Lund och Skara Sommarland inte fått klartecken från regeringen. När näringsförbudet dessutom inte backas upp av direkta eller anpassade ekonomiska stöd blir det en enorm utmaning för oss.

I ett pressmeddelande skriver Parks and Resorts att man tog emot sammanlagt 570 000 gäster under 2020, jämfört med drygt 3 miljoner gäster under ett normalår. Drygt 130 tillsvidareanställda, cirka 30 procent, fick sägas upp och 2500 säsongsmedarbetare förlorade sitt sommarjobb.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter