Annons

Nytt hotell säkrar besöksnäringens tillväxt i Norrköping

zoom Winn Hotel Groups bygger nytt hotell i Norrköping. Bild: Reflex arkitekter
Winn Hotel Groups bygger nytt hotell i Norrköping. Bild: Reflex arkitekter
NYHETER. Winn Hotel Groups bygger ett nytt hotell i Norrköping. Satsningen välkomnas med öppna armar av både kommunalråd och besöksnäringsutvecklare i staden.
Annons

Winn Hotel Groups nya hotell ska ligga vid centralstationen i Norrköping, i hörnet av Norra Promenaden och Drottninggatan. Enligt företaget ska man ta stadens hotellscen till ”en helt ny nivå” med det åtta våningar höga hotellet, som ska rymma 210 rum, konferensavdelning, gym, bageri, två restauranger, en skybar och en grönskande takbar med utsikt över staden.

Christina Leinonen, näringslivsutvecklare på Norrköpings kommun med ansvar för besöksnäringen, gläds åt satsningen.

– Det här hotellbygget betyder en fortsatt möjlighet till tillväxt av besöksnäringen i Norrköping. Norrköping har ett bra läge i landet och staden växer, både geografiskt, med nya stadsdelar som Inre hamnen, men också befolkningsmässigt och med nya företag.

Förra sommaren ökade antalet kommersiella gästnätter i Norrköping med 13 procent jämfört med året innan ­­– och tittar man på enbart juli ökade de med 20 procent. Enligt Christina Leinonen har det flera förklaringar.

– Vi hade flera stora evenemang, konferenser och kongresser, som O-ringen och Kirurgveckan. Vi har Louis de Geer Konsert och Kongress som lockar till sig många konferenser, och vi fortsätter att jobba för att utveckla Norrköping som evenemangsstad.

– Vi har även Kolmårdens djurpark som satte nytt besöksrekord sommaren 2019. Det är fantastiskt och betyder jättemycket för Norrköping.

Vad betyder den nya hotellsatsningen för staden?
– Det blir ett bra komplement till redan befintliga hotell och en ny mötesplats för Norrköpingsbor. Det finns planer på en sky bar, det är lite häftigt även för Norrköpingsbor och företagare i staden.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) är också mycket positiv till hotelletableringen.

– Det här är jättebra för Norrköping, de är så välkomna. Sedan textilindustrin försvann i Norrköping har staden haft hög arbetslöshet, med många unga och invandrare. Besöksnäringen är världsbäst på att plocka upp de här människorna, särskilt de som bra attityd men inte så bra betyg, och ge dem en väg in i arbetslivet.

Reidar Svedahl har ett förflutet i besöksnäringen, bland annat som vd för Destination Norrköping. Då gjorde han sig bland annat känd genom att sätta en tomteluva på Rådhustornet och göra Värmekyrkan i Industrilandskapet till världens största adventsljusstake.

– Jag gillar allt som har med besöksnäringen att göra, men det tog lång tid innan den sågs som en industri i Sverige trots att den har dragit in mer pengar än många andra industrier. Norrköping är i dag en pappersstad med tre stora pappersföretag, men det är nästan lika många som jobbar inom besöksnäringen. Kolmården är det stora lokomotivet, men vi har också Visualiseringscenter C, som är i världsklass, och flera filminspelningar som skapar intresse för Norrköping.

Winn Hotel Group driver sedan tidigare tretton hotell i tolv svenska städer under olika varumärken. Norrköpingshotellet beräknas stå klart i början av 2022.