Annons

Norrländsk hotellkung säljer nyförvärv – och bygger nytt

zoom Hilding Holmqvist säljer nu av sitt nyförvärv Storforsen – och bygger nya hotell i norr.
Hilding Holmqvist säljer nu av sitt nyförvärv Storforsen – och bygger nya hotell i norr.
NYHETER. Hotellkungen Hilding Holmqvist har på kort tid sålt av fem av sina tio hotell, däribland Pite Havsbad. Nu säljer han sitt senaste förvärv, Hotell Storforsen.
Annons
När Hilding Holmqvist sålde Pite Havsbad vid årsskiftet fanns det inga planer på att göra sig av med fler hotell inom koncernen. Då hade han under kort tid släppt taget om två av sina hotell i Skellefteå, Stadshotellet och Best Western Malmia. Men nu säljer han även Hotell Storforsen.
 
– Storforsen tas över av tre unga företagare med förankring i samhället. En av dem körde förbi hotellet två gånger om dagen, de har varit sugna och pratat med mig i ett år om sina visioner. Som jag ser det är det här en stor vinst för hela Älvsbyns kommun, säger Hilding Holmqvist.
 

Nya jobb för bygden 

 
Köparna är Jens Hardegård, Lars-Erik och Johan Granberg, tillsammans med företaget Arctic Falls med bröderna Jonas och Andreas Jalar och Erik Lundström. För Hilding Holmqvist var det viktigt att hotellet togs över av några som bor och verkar i Älvsbyn. Det innebär utveckling och nya arbetstillfällen för en bygd han bryr sig om.
 
– Det här är min barndomsmiljö. Jag köpte min första kostym i Älvsbyn och det var här vi fixade nya myggjagare. Det har varit roligt att jobba här, det fanns ett kommunalråd som var pådrivande och som tyckte om företagare. När man blivit så bra behandlad tycker jag att man har ett ansvar att föra det vidare.
 
Hilding Holmqvist har nu fem hotell kvar: i Stockholm, Piteå, Boden och två stycken i Luleå. Skälet till att han sålt av en stor del av beståndet är för att det ska bli mer hanterbart i framtiden.
 
– Vi har sålt giganterna, Pite Havsbad är inget man styr med vänsterhanden. Vi är ju ett familjeföretag med en ganska snäv ledningsgrupp. Jag har också hunnit bli 79 år och mina två barn vill inte hantera så många hotell. Men om vi har bra chefer på plats så har de inget emot att ta över. Nu har vi våra hotell i Norrbotten väl samlade. Det blir något annat än när jag stressade runt och körde bil mellan tio hotell.
 

Bygger lyxhotell i Skellefteå

 
Dock har 79-åringen planer på att bygga två nya hotell – i Umeå och Skellefteå.
 
– Jag har ett bygglov på gång för ett hotell i Umeå med 214 rum, bygget startar nu och det ska stå färdigt lagom till jul, säger Hilding Holmqvist.
 
Han kommer även att bygga ett lyxhotell i anslutning till ett nytt kulturhus i Skellefteå. 
 
– Det kommer att ha 200 rum. Jag kommer att stå för själva byggnationen och sedan hyr jag ut driften av hotellet till Kristofer Lundström, som köpte Skellefteå Stadshotell av mig. Hur jag orkar? Tja, det är inte samma börda att bygga ett hotell som att driva det.
 
Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...