Annons

Nu är poolerna fyllda inför Oceanas premiär

zoom Skissbild: Liseberg
Skissbild: Liseberg
NYHETER. I sommar öppnar Liseberg sin nya vattenvärld Oceana som ska skapa 200 nya jobb och 185 000 extra gästnätter i Göteborg.
Annons

I mitten av januari vred Liseberg på vattenkranen och började fylla poolerna i den nya vattenvärlden Oceana, som öppnar i början av sommaren. Totalt fylldes poolerna med 1,2 miljoner liter vatten.

– Det tog två veckor att fylla upp bassängerna. Men så är det också en vattenpark med åkupplevelser som går att jämföra med de absolut bästa i hela världen, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Vattenparken kräver en separat biljett och ska förhoppningsvis locka en halv miljon badsugna gäster om året.

– Hela affärsidén med Oceana är att skapa besök som driver gästnätter när nöjesparken är stängd, både till vårat egna hotell och andra här i Göteborg. Isolerat kommer det att bli svårt att få lönsamhet i anläggningen som kostar 1,2 miljarder att bygga. Det som är affären är synergieffekterna som skapas med hotellen och med nöjesparken, säger Andreas Andersen.

Utmaning att hitta personal

Beräkningen är att vattenparken ska generera 185 000 extra gästnätter till Göteborg per helår. Och en hel del arbetstillfällen.

– Vi rekryterar i detta nu och fram till öppningen handlar det om 200 medarbetare. Att hitta personal är en utmaning. Det är fortfarande tydligt att många har sökt sig vidare från besöksnäringen under och efter pandemin. Vi får jobba hårdare med rekryteringen än vi behövde tidigare.

Färre besökare 2023

Förra sommaren, när Liseberg firade 100 år, var en utmanande sådan för nöjesparken. Antalet besökare minskade med sex procent jämfört med året innan och nöjesparken tjänade dessutom mindre pengar på varje gäst. Besökstappet berodde på en kombination av det mer ansträngda privatekonomiska läget för gästerna, dödsolyckan på Gröna Lund och att det var en ovanligt kall och regnig sommar.

– Det ska sägas att 2022 var det bästa året någonsin. Men 2023 blev det tydligt att marknaden inte har stabiliserats efter pandemin. Inget år sedan 2020 har varit något annat likt.

Så hur blir 2024?

– Vi planerar väldigt försiktigt med en tajt kostnadskostym. Vi tror att 2024 kommer att bli bättre än 2023, men det är fortsatt ett ansträngt ekonomiskt läge för våra gäster. Men historiskt vet vi att Liseberg och andra regionala nöjesparker ändå är ganska okänsliga för konjunkturen. Givetvis håller gästerna hårdare i sina pengar, men de väljer kanske bort Mallorca i större utsträckning än två dagar på Liseberg i Göteborg.

LÄS ÄVEN: ”Liseberg utsedd till bästa nöjespark i Europa”

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...