Annons

Nu väntar fler certifierade utbildningar

zoom Jonas Siljhammar (vd Visita), Maria Ekberg (lärare Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan), Mikael Fors (rektor Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan) samt Annika Birkfeldt (hotellchef Mollberg och medlem i utbildningens styrgrupp, representerar näringslivet)
Jonas Siljhammar (vd Visita), Maria Ekberg (lärare Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan), Mikael Fors (rektor Drottning Blankas Gymnasieskola Södra Kyrkogatan) samt Annika Birkfeldt (hotellchef Mollberg och medlem i utbildningens styrgrupp, representerar näringslivet)
NYHETER. Förra veckan mottog Drottning Blanka i Helsingborg, som första gymnasieskola, sin Visita-certifiering vid en ceremoni. ”En viktig milstolpe”, säger Visitas utbildningschef Peter Thomelius.
Annons

Som Besöksliv rapporterat tidigare har Visita tillsammans med besöksnäringens företag och facket utvecklat en modell för att säkra fortsatt attraktiva och branschnära utbildningar. Förhoppningen är att certifieringen ska säkra mer kompetens och få fart på anställningarna hos medlemsföretagen. Visitas chef för kompetensförsörjning och utbildning, Peter Thomelius, är glad att processen med certifieringar är i rullning.

Första gymnasiet har fått sin Visita-certifierade utbildning, hur känns det?

– Det känns fantastiskt och är en viktig milstolpe i vårt arbete med att göra våra utbildningar ännu mer attraktiva, då vi är övertygade om att kvalité leder till attraktivitet.

Vad har du och Visita lärt er av processen så här långt?

– Vi har fått insikter om att det finns utvecklingspotential på flera områden. Jag vill särskilt poängtera fram bristen på fungerade programråd och samverkan med branschen.

När står nästa skola på tur?

– Vi hoppas att två till tre utbildningar blir certifierade under våren.

Vilken respons har ni fått kring vad certifieringarna betyder för skolorna och branschen?

– Det har givit insikter både för branschen och skolorna kring behovet av tydliga processer, samverkan och systematiskt kvalitetsarbete.

 Peter Thomelius hoppas kunna certifiera ytterligare fem till tio utbildningar under hösten 2022. Det långsiktiga målet är att attraktiviteten skall öka för att gå de certifierade utbildningarna och att eleverna skall vara mer förberedda för arbetslivet.

Vilken effekt kommer certifieringen ha på kompetensförsörjningen?

­– Att fler väljer att läsa våra utbildningar som leder till anställning hos våra medlemsföretag, säger Peter Thomelius.

LÄS MER: ”Här är Sveriges första certifierade utbildning”

 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter