Annons

Ny utbildning gör eleverna eftertraktade hos hotell

zoom Nyutexaminerade. Carina Ringnell (till höger) fick nytt jobb som platschef för Krusenberg Herrgård, Alexandra Palacios driver hotell i Colombia.
Nyutexaminerade. Carina Ringnell (till höger) fick nytt jobb som platschef för Krusenberg Herrgård, Alexandra Palacios driver hotell i Colombia.
NYHETER. De första 30 eleverna på Sveriges hittills enda spetsutbildning för revenue management i besöksnäringen lämnade skolbänken före påsk. Nu är de hett eftertraktade hos hotellen, som skriker efter deras kompetens.
Annons

– Hälften av oss har fått nya jobb redan under utbildningen och många är på intervjuer. Det finns verkligen ett tryck på marknaden efter vår kunskap och att utbildningen höjer statusen för hela branschen, säger nyutexaminerade Carina Ringnell, chef för Krusenberg Herrgård norr om Stockholm.

Revenue management – att ta kontroll över utbud och efterfrågan och på detta sätt öka företagets lönsamhet – blir allt viktigare för hotell- och reseföretag. Men det har saknats en utbildning för besöksnäringen inom detta område fram till 2014 då Frans Schartau i Stockholm fick klartecken att starta en distansutbildning för elever med branscherfarenhet och som redan arbetar inom besöksnäringen.

Nytt begrepp inom restaurang

Intresset från hotellbranschen har varit stort, hälften av eleverna kommer från därifrån. I ledningsgruppen som utformat utbildningen och som i de flesta fall undervisar finns flera namnkunniga hotell- och mötesföretag: Rezidor, Yasuragi Hasseludden, Grand Hôtel Stockholm och konsultbolaget Taktikon.

Även restaurangnäringen har haft sin givna plats. Restaurang revenue manangement-konsulterna Fredrik Önrup från Pingvinen och Rikard Lindqvist från Vinstoptimering har ingått i ledningsgruppen och undervisat. Fem av eleverna kommer från restaurangvärlden.

– Revenue management är ju relativt nytt inom restaurang, men väldigt spännande och bra för våra elever att lära sig. För det är lätt att testa och du kan se resultatet redan nästa månad. I hotellvärlden är det längre cykler, säger Jörgen Andreasson, revenue manager på Grand Hôtel som ingår i ledningsgruppen.

Fick chefsjobb efter utbildning

Carina Ringnell hör till dem som fått nytt jobb redan under utbildningstiden. Hon har arbetat hela livet inom hotell, bland annat på Såstaholm. I november blev hon tillfrågad av Sabis att bli platschef på Krusenberg Herrgård.

– Utbildningen är en otroligt bra merit att ha med sig. Inom Sabis Hotell & Möten med sina fem anläggningar har vi börjat få in revenuetänket centralt i koncernen. Det är en fråga som jag driver mycket och gärna, säger Carina Ringnell.

En helt annan bakgrund har Alexandra Palacios. Hon bor i Sverige, men har byggt och driver sedan 2010 ett eget hotell med tio bungalows i den lilla turiststaden Leticia i colombianska delen av Amazonas. När hon öppnade sitt Amazon Bed & Breakfast gick all tid att få hotelldriften att fungera. Revenue managementutbildningen har förändrat hela hennes sätt att driva hotellet.

– Det var en dröm att få driva hotell. Men du behöver utbildning för att drömma rätt. Jag har lärt mig strategier för prissättning, att inte bara titta på konkurrenter utan jobba med våra egna unique sellings point och vår egen hemsida. Numera är mitt hotell nummer ett i Leticia på Tripadvisor, det är jag otroligt stolt över, säger Alexandra Palacios.