Annons

Nya flygplatshotellet ska lyfta Landvetter

zoom Landvetters nya look. Nya hotellet ska medföra nya sociala ytor till flygplatsen.
Landvetters nya look. Nya hotellet ska medföra nya sociala ytor till flygplatsen.
NYHETER. Landvetter flygplats och Swedavia planerar att bygga ett åtta våningar högt hotell vid flygplatsens incheckningdiskar. Nu har en tävling utlysts för att hitta rätt arkitekt för uppdraget. 
Annons

Det nya hotellet ska byggas som en del i den omfattande utbyggnaden av Landvetter, med nya gater, kontor och handel. Det kommer att ligga i anslutning till både incheckningen och en framtida tågstation.

– Det ska vara ett modernt flygplatshotell, som kompletterar den upplevelse som finns på flygplatsen i dag. Genom hotellets placering i anslutning till terminalen och tågstationen så blir det en naturlig mötesplats, med reception, restaurang och bar, säger Robert Lenzi, affärsansvarig för fastighetsutvecklingen på Swedavia.

Utlyst tävling för att hitta arkitekt

För att hitta rätt arkitekt för flygplatshotellet har Swedavia nu utlyst en projekttävling.

– Det gör vi för att det här inte bara är ett hotellprojekt utan även en positionering av hela flygplatsen. När hotellet står färdigt kommer det att bli den självklara entrén. Därför söker vi arkitekter som är duktiga på arkitektonisk gestaltning och som kan hitta en nyskapande lösning som passar platsen, säger Robert Lenzi.

Enligt Robert Lenzi finns det ett stort behov av ett nytt hotell. Landvetter är den flygplats i Europa som under fjolåret fick flest nya flyglinjer. Och trafiken ökade från 5,2 miljoner passagerare 2014 till 6,1 miljoner passagerare 2015. Parallellt med hotellplanerna pågår också arbetet med att bygga ut terminalen och området Airport City som väntas skapa 10 000 nya arbetstillfällen till regionen.

Blir mellanklasshotell

– Vi har gjort marknadsundersökningar som visar att det finns utrymme för ett hotell med 150 till 200 rum. Det kommer att vara ett mellanklasshotell, med effektiva hotellrum och stora gemensamhetsytor. Rummen kommer att vara på runt 15 till 20 kvadratmeter och det kommer att avspegla sig i priset. Vi vänder oss till allt från affärsresenärer till barnfamiljer som ska på charterresa.

Har ni någon operatör ni föredrar när det kommer till driften av hotellet?

– Nej inte direkt. Flera operatörer har ställt frågan, men vi kommer att göra en egen sökning. Vår vision är att hitta någon som tillsammans med oss kan skapa en effektiv logimaskin och en naturlig mötesplats. 

Hotellet planeras att stå färdigt under 2019.