Annons

Nya Kocklandslaget: ”Vi siktar bara på guld”

zoom Översta raden från vänster: Andreas Printz, Jimmi Eriksson, Kasper Kleihs, Tommy Eriksson, Daniel Haynes, Ola Wallin, Kalle Bengtsson. Nedre raden från vänster: Sebastian Pettersson, Frida Bäcke, Fredrik Andersson, Fredrik Borgskog, Anders Karlsson.
Översta raden från vänster: Andreas Printz, Jimmi Eriksson, Kasper Kleihs, Tommy Eriksson, Daniel Haynes, Ola Wallin, Kalle Bengtsson. Nedre raden från vänster: Sebastian Pettersson, Frida Bäcke, Fredrik Andersson, Fredrik Borgskog, Anders Karlsson.
NYHETER. Guld i både VM och OS. Det är målbilden för det nya Kocklandslaget som presenterades under tisdagen. 
Annons

Det nya Kocklandslaget lanserades med slagorden ”Vägen tillbaka” under tisdags. I trettio års tid har det svenska laget lyckats placera sig på prispallen. Men i senaste Culinary Olympics förra året blev det ”bara” en sjätteplats.

 

OS-veteran ska vägleda

När det nya laget med Fredrik Andersson som Team Leader nu tar vid är revanschlustan stor. 

– Vi har två mål. Det första är guld i Culinary World Cup 2018. Och sedan är det Culinary Olympics 2020, säger han.

Och det är ett välmeriterat lag han samlat ihop. 52 ansökningar har kokats ner till 11 stycken kockar och konditorer. Nytt för i år är att laget får en Senior Advisor i form av Krister Dahl, med fyra egna OS-guld innanför kockrocksärmen.

– Han ska agera bollplank och rådgivare till mig. För oss var Culinary Olympics ett stort nederlag. Vi tyckte själva att vi levererade som vi skulle men domarna var inte mogna för det vi gjorde. Nu med Kristers hjälp ska vi ta hem guldet, säger Fredrik Andersson. 

En av de nya kagmedlemmarna är Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson. 

Du vill fortsätta tävla?

– Ja. Det ska bli roligt att få tävla i ett lag. Jag tror att det kommer bli bättre rent kreativt och det är mer likt hur man jobbar på riktigt i kök i branschen. Men ja, jag älskar att tävla och det har jag alltid gjort.

 

Konkurrensen ökar

Fredrik Borgskog är en lagets nya konditorer. Så sent som i höstas vann han Valhronas prestigefyllda chokladtväling, ett slags choklad-OS, i New York.

[LÄS MER: ”Konditorn Fredrik Borgskog är världens bästa på chokladdessert”]

Han tävlade även i Kocklandslaget mellan 2005 och 2008, men då som kock. 

– Det känns som vi är ett bra gäng.

Ni har högt uppsatta mål. Det är nästan lite vinna eller försvinna-mentalitet idag när det kommer till matlagningstävlingar?

– Ja. Men så måste det vara. Konkurrensen blir tuffare och tuffare. Och för att nå topp-tre så siktar vi på guld. Sedan är det viktigt att vi visar domarna att vi är ett sammansvetsat lag. År 2012, då vi tog guld, så var det ett väldigt bra lag. Det siktar vi mot att bli, säger Fredrik Borgskog.

Två av de nya medlemmarna kommer direkt från Juniorkocklandslaget som kammade hem guld i Culinary Olympics i höstas. Därifrån kommer lagets yngste medlem, 22-årige Sebastian Petterson som till vardags jobbar på Oaxen Krog. Dessutom gör konditorn Frida Bäcke comeback. Senast kom hon tvåa i Global Pastry Chef och sedan en tid jobbar hon för norska Kocklandslagets lagledare i Oslo.

– Vi har planterat Frida som spion där, skrattar Team Leader Fredrik Andersson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...