Annons

Nytt interaktivt museum i centrala Stockholm

zoom Janne Broman, initiativtagare. Foto: Knut Koivisto
Janne Broman, initiativtagare. Foto: Knut Koivisto
NYHETER. Paradox Museum bjuder på en interaktiv upplevelse som lurar ögonen. Här får barn och vuxna slå sina kloka huvuden ihop i en paradoxal miljö.
Annons

Nyöppnade Paradox Museum är ett interaktivt upplevelsemuseum som bygger på visuella paradoxer och illusioner. Tanken är att lura ögonen och hjärnan till saker man inte tror är möjligt. Här finns 70 paradox-baserade utställningsföremål där besökarens ålder inte har någon betydelse.

– Det går inte att vara passiva idag. Människor vill vara delaktiga och jag tror att det är viktigt för ett besöksmål att låta dem vara det, säger Janne Broman, initiativtagare Paradox Museum.

Ändrade planer på grund av pandemin

Men att öppna ett museum under en pandemi har inte varit helt enkelt. Planeringen av Paradox museum har pågått under ett och ett halvt års tid, där ett lokalbyte kan ha spelat en viktig roll.

– Det har varit en lång process där vi längtat efter att öppna upp, men där corona påverkat leveranser. Samtidigt är vi glada för att vi inte flyttade in i lokalen vi först ville ha, då hade vi öppnat upp när pandemiläget var mycket sämre.

Grundade även Fotografiska

Den svenska ägaren Janne Broman är en av initiativtagarna till museet och är även grundare till Fotografiska Museet i Stockholm. 2020 lämnade han Fotografiska och hoppade på nästa projekt, Paradox museum.

– Det handlar egentligen om tillfälligheter att det blev just Paradox. Jag såg projektet, blev nyfiken och hörde av mig. Sedan är det fantastiskt att folk blivit gladare än vad vi hoppats på, det är en otrolig känsla att ta del av.

Varför behövs detta i Stockholm city?

– För oss handlar det om att finnas på en plats som är tillgänglig för många, så det här är en fantastisk förmån. Sedan behöver city förnya sig och inte bara vara butik- och kontorsbaserat. Det behöver vara en mix med besöksnäringen. Jag tycker också att besökare inte ska behöva åka långt och att den här typen av upplevelser behöver finnas lättillgängligt, säger Janne Broman.

Paradox Museum har öppet sju dagar i veckan och är beläget vid Hötorget i centrala Stockholm.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...