Annons

Ökat söktryck till certifierade utbildningar

zoom Martina Ranvert, förstelärare på hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan i Osby, ser att certifieringen bidrar till att eleverna kommer ut väl förberedda på arbetsmarknaden.
Martina Ranvert, förstelärare på hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan i Osby, ser att certifieringen bidrar till att eleverna kommer ut väl förberedda på arbetsmarknaden.
NYHETER. Elevtrycket ökar rejält för utbildningar som certifierats av Visita. Hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan i Osby har för första gången fyllt alla sina platser.
Annons

Nyligen stod det klart att restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kunskapskällan i Herrljunga blivit kvalitetssäkrad och därmed certifierad av branschen. Något som med största sannolikhet kommer att löna sig.

Ny statistik visar nämligen att söktrycket till besöksnäringens utbildningar ökar rejält – och extra populära är de som antingen redan certifierats eller är i processen till att bli certifierade.

Certifiering har stor betydelse

Jämfört med förra året har söktrycket till hotell och turismprogrammet ökat med imponerande 47 procent och intresset för restaurang och livsmedelsprogrammet har vuxit med 12 procent.

Hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan i skånska Osby godkändes och fick sin certifiering innan sommaren 2023. Försteläraren Martina Ranvert konstaterar att det fått stor betydelse.

– Vi har för första gången någonsin fyllt alla platser så det är en kvalitetsstämpel som verkligen nått ut till både elever och föräldrar. Det är en stor fördel och ger oss en trovärdighet, konstaterar Martina Ranvert, som själv har en gedigen yrkesbakgrund inom hotellbranschen.

Har gett ett utökat nätverk

Certifieringsprocessen innebar en ganska lång och ambitiös resa men har bidragit till att både lyfta kvaliteten och utöka sina samarbeten med företag i branschen. Det har också inneburit ett ökat nätverk av både företag och andra skolor.

– Det finns olika plattformar där vi delar material och tipsar varandra, vilket är jättebra. Sedan finns det inte så mycket tryckt material för oss som undervisar inom hotell- och turistbranschen, säger Martina Ranvert och fortsätter:

– Vi förlitar oss mycket på studiebesök, filmer och att titta på statistik och historik. Det gör undervisningen mer komplex och där kan vi dra nytta av varandras erfarenheter. Även Visita har varit behjälpliga med att ta fram material i form av filmer och annat som eleverna kan använda sig av.

Leder till anställning

För Kunskapskällan är certifieringen en bekräftelse på att de har hög standard på sin utbildning.

– Våra elever får en utbildning som är bred och går på djupet. Vi har ett nära samarbete med handledarna på företagen och vet att tillsammans formar vi en utbildning som är av hög kvalitet och leder till anställning, säger Mensur Galica och Guri Johansen, yrkeslärare på Kunskapskällan.

Kunskapskällans certifieringsceremoni äger rum 13 november klockan 15 på Herrljunga Hotell och Konferens och alla som vill är välkomna att anmäla sig till här.

Här kan du läsa mer om Visitas certifiering.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...