Annons

Öppet hus-rekrytering gör comeback på Västkusten

zoom
NYHETER. I fjol provade turismbranschen i Västsverige en ny modell för rekrytering: En öppet hus-dag på hotell och restauranger för jobbsökande och nyfikna. Restaurang Bryggan hittade några guldkorn 2023 och nu är de med igen.
Annons

Att hitta duktigt folk som kan jobba under den viktiga sommarsäsongen är alltid en utmaning för Susanne Maxvall som driver restaurang Bryggan i Fjällbacka. Efter pandemin har det varit ännu lurigare att få tag på personal och därför tog de initiativ till ett nytt koncept i fjol: En rekryteringsdag med öppet hus för arbetssökande. Den 9 mars är det dags för andra upplagan av öppet hus-dagen då ett tiotal aktörer inom besöksnäringen håller dörrarna öppna för hugade jobbsökare.

– Det var trevligt i fjol, och det kom en hel del nyfikna från orten och området. Jag gillade att få visa vår anläggning i lugn och ro och berätta om vilka jobb vi kan erbjuda, säger Susanne Maxvall.

Vilka var det som kom?

– Det var inte så att utbildade bartenders eller kockar släntrade in den dagen utan det var främst ungdomar. Men det kändes väldigt bra att kunna öppna dörrarna för dem på det här otvungna sättet – det finns en del guldkorn där ute som man kan missa annars.

Anställde ni någon?

– Ja, vi tog in en handfull människor från öppet hus-dagen till förra sommarsäsongen. De var kafébiträden, diskare, städare… Framförallt tyckte jag att det var skönt att ha en dag när jag faktiskt hade tid att ta emot på ett bra sätt. Vanligtvis droppar ju folk in lite när som helst, och då kan det vara svårt att ens hinna stanna och prata med dem och ta emot ansökningarna.

Vad har du hört från de andra restaurangerna som var med förra året?

– Jag tror alla var nöjda med initiativet. En sak som framkommit är att vi i branschen är väldigt dåliga på att ta emot prao-ungdomar. Antagligen eftersom vi inte upplever att vi har tid att ta emot dem på ett bra sätt, men det är ju där den första kontakten med arbetslivet kan tas och de kan få se hur rolig branschen är. Vem vet, kanske är det en anledning till att ansökningarna till hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet har gått ner så kraftigt? Vi har bestämt att vi ska ta emot prao-elever från högstadiet nu för att hjälpa hela branschen på lång sikt.

Själva öppet hus-dagen, gör ni något annorlunda i år?

– Nej, det är samma koncept, men de har lagt den lite tidigare i år vilket jag personligen är tveksam till. Men i övrigt är konceptet detsamma: en dag när ungdomar kan få komma och se hur det är i lugn och ro på olika restauranger och hotell. Vi hoppas att det får leva kvar och växer framöver.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...