Annons

”Otydligheten drabbar personalen”

zoom Simon Wanler, vd för Bastard Burgers menar att förbudet mot restauranger i gallerior slår hårt mot personalen.  Foto: Pressbild/Colorbox
Simon Wanler, vd för Bastard Burgers menar att förbudet mot restauranger i gallerior slår hårt mot personalen. Foto: Pressbild/Colorbox
NYHETER. Det nya förbudet mot restauranger i gallerior kommer att slå hårt mot hamburgerkedjan Bastard Burgers försäljning. Men även personalen drabbas av snabba vändningar och av att inte veta vad som gäller, menar vd Simon Wanler.
Annons

På serveringsställen som utgör en del av en handelsplats och som inte endast kan nås genom egna entréer får antalet besökare i ett sällskap endast uppgå till en person. Detta gäller dock inte barn eller andra personer i behov av stöd.

På  måndagen infördes ytterligare restriktioner för den redan hårt drabbade restaurangnäringen. En av de föreskrifter som presenterades på fredagen den 26 februari och som började gälla under gårdagen, är att på serveringsställen som utgör en del av en handelsplats och som inte endast kan nås genom egna entréer får antalet besökare i ett sällskap endast uppgå till en person. Undantaget är barn och andra personer i behov av stöd.

– Det är märkligt att just gallerior ska få en sådan begränsning. Det finns igen rim och reson i detta, sa Visitas chefsjurister Stefan Lundin när beskedet kom i fredags.

Bastard Burgers har 14 restauranger belägna i gallerior och vd Simon Wanler räknar med att förlora hälften av nuvarande försäljning i dessa enheter som följd av den nya föreskriften. Men det är bara en uppskattning, för ännu är mycket oklart kring vad som egentligen gäller i den nya föreskriften.

– När beskedet kom i fredags var det oerhört många frågor, och vi ville ju kunna meddela vår personal vad som gäller. Idag vet vi att ett barn får sitta med en vuxen, men då är följdfrågan var gränsen går för barn. Det vet vi inte.

Den nya restriktionen gäller, enligt Folkhälsomyndigheten, restauranger som har en entré från gallerian eller handelsplatsen. De som har en egen entré mot gatan omfattas av regeln att fyra får sitta tillsammans i ett sällskap. Sju av Bastard Burgers 14 galleria-enheter har ingångar från båda håll, men omfattas inte av de nya restriktionerna om de stänger entréerna till handelsplatserna.

Trots att Simon Wanlers hamburgerkedja, enligt honom själv, har klarat sig skonsamt under pandemin jämfört med många andra, är han kritisk till den korta framförhållningen och kommunikationen kring regeringens och Folkhälsomyndighetens besked.

– Vi har full respekt för situationen, men det blir väldigt svårt för oss när beskedet går ut en fredag och ska börjar gälla på måndag morgon. Och dessutom omgärdas av otydligheter. Alla har frågor; vi, personalen, fastighetsägarna, för det har dröjt innan det har gått ut någon ordentlig information om vad som gäller.

Han fortsätter:

– Vi har ett ansvar mot våra medarbetare, vi kan inte ändra deras schema från fredag till måndag, de har laglig rätt att veta sitt schema två veckor innan. Och detta i en situation där vi som företag dessutom behöver hålla i kostnaderna.

Hur ser du framåt?

 – Vi har nog sett en liten uppgång av gäster under februari, men som kommer att stanna av nu. Men som alla andra är vi försiktigt positiva till att framåt sommaren kunna få en mer normal tillvaro för vår verksamhet, personal och gäster.