Annons

Ännu ovisst om utbetalningar av förlängt stöd

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Den 15 februari träder förlängningen av permitteringsstödet i kraft, men stödet går att söka först fem till åtta veckor senare. Skälet – Tillväxtverket måste uppdatera sina IT-system.  
Annons

I november meddelade regeringen att stödet för korttidsarbete förlängs med sju månader. Det betyder att företag som redan har fått maximalt stöd (mars-nov/april-dec) ändå ska kunna få stöd till och med den 30 juni 2021.

Stödet regleras i en ny lag med nya bestämmelser och regler än vid ansökan av tidigare stöd. Bland annat så innehåller lagen möjlighet till utökade kontroller från Tillväxtverkets för att säkra att företagen uppfyller kraven.

Detta innebär också att Tillväxtverket, för att kunna genomföra ytterligare kontroller, och för att kunna betala ut stödet månadsvis, istället för som tidigare, i form av förskottsbetalning, behöver utveckla sina IT-system.

– Det handlar om att kunna kontrollera om företagen till exempel har ekonomiska svårigheter, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket.

Vilka konsekvenser får utvecklingen av era IT-system för de sökande?

– Att vi inte kommer att kunna öppna ansökan förrän 5–8 veckor efter att lagen träder i kraft den 15 februari. Men det hr aldrig varit aktuellt att man skulle kunna ansöka innan, det har vi varit tydliga med sedan i november.

Hur lång tid kommer det att ta att få stödet utbetalt från det att man har ansökt, som då blir i april?

– Det är ännu för tidigt att göra antaganden om när de första utbetalningarna kan göras eller hur lång handläggningstiden blir. De beror på en rad olika faktorer såsom hur många ansökningar som kommer in och i vilket tidsintervall de inkommer.

Visita är kritiska till de långa handläggningstiderna då krisen och behovet av likviditet hos besöksnäringens företag är akut. De företag som redan beviljats stöd för korttidsarbete under den första perioden borde rimligen inte behöva vänta.