Annons

Pandox kvartalsrapport – tar igen siffror under april

zoom Intäkten per tillgängligt rum, RevPAR, fortsätta att stiga på alla Pandox nyckelmarknader förutom Bryssel.
Intäkten per tillgängligt rum, RevPAR, fortsätta att stiga på alla Pandox nyckelmarknader förutom Bryssel.
NYHETER. Hotellfastighetsbolaget Pandox har haft en bra början på året. Men resultatet tyngs av terrorattackerna i Bryssel och att påsken i år inträffade i mars.
Annons

 Om vi justerar för det tycker jag vi har haft ett bra första kvartal, säger Pandox vd Anders Nissen.

Sammantaget beräknas terrordåden i Bryssel minska företagets resultat med 40 miljoner kronor under året. Den negativa effekten på driftnettot för första kvartalet beräknas till 7 miljoner kronor. De största effekterna väntas under kvartal 2.

‒ Så ser världen tyvärr ut. Det viktigaste för oss är att våra gäster och personal klarade sig bra ur detta och att våra säkerhetsrutiner fungerade väl. Våra hotelledningar är rutinerade.

Sänkta intäkter

Att påsken inträffade i mars vilket innebar en mindre affärsvecka än normalt gav också ett antal miljoner kronor i sänkta intäkter.

‒ Men det tar vi igen under april månad.

Intäkten per tillgängligt rum, RevPAR, fortsätta att stiga på alla Pandox nyckelmarknader förutom Bryssel. I Berlin och Helsingfors steg RevPAR med sex procent under perioden och i Stockholm med fyra procent.

‒ Stockholms RevPAR har under perioden 2008‒2015 varit lägre än 2007 men nu har vi åter passerat den intäktsnivån. Att Stockholm går så bra beror dels på att vi haft flera stora mässor i början av året men också att allt fler privatpersoner besöker staden på helger för att roa sig och njuta av det stora utbudet av god mat och nöjen, säger Anders Nissen

Växlat upp sin fastighetsportfölj

Pandox har under årets tre första månader växlat upp sin fastighetsportfölj genom att ta över 18 större hotell i Tyskland samtidigt som man gjort sig av med åtta mindre hotell i Sverige.

‒ Det innebär att vi sammantaget får högre kvalitet och kan expandera i Tyskland som vi vill.

Anders Nissen går stärkt till dagens bolagstämma, den första efter återkomsten på börsen, som avhålls på företagets eget Hilton Stockholm Slussen.

‒ Det är alltid trevligt att träffa sina ägare och vi har ju haft ett aktivt 2015 med gott resultat. Vi har en hel del att berätta.