Annons

Parken Zoo nådde omsättningsrekord – under pandemin

NYHETER.Parken Zoo hade aldrig nått ett positivt resultat innan Sofia Larsson klev in som ny vd. Nu går hon in i en ny sommarsäsong som prisad ledare och med rekordmånga sommarjobbare.
Annons

Eskilstunas Parken Zoo invigdes 1898 och förutom en djurpark innefattas även en nöjespark och ett poolområde som varje år lockar sommargäster. Men på grund av parkens höga fasta kostnader, har verksamheten alltid dragits med negativa resultat i omsättningen.

– Kostnadssidan har alltid varit den största utmaningen för parken, vi har alltid drömt om att vända det, säger Sofia Larsson, vd Parken Zoo.

Sofia Larsson började arbeta på Parken Zoo 2014 och fyra år senare axlar hon rollen som vd för parken. Hon visste tidigt i livet att det var just besöksnäring hon ville arbeta inom och med sitt intresse för både branschen och ledarskap, tog hon parken till omsättningsrekord. De nådde sitt första positiva resultat någonsin – under en pandemi.

– När jag tog över som vd var jag övertygad om att jag tillsammans med teamet skulle lyfta resultaten. Med min förmåga att kunna leda, såg jag potential att nå parkens mål. Det har varit ett pågående strategiskt arbete, det har varit en dröm för mig och många som arbetat på parken sedan en tid tillbaka. Det är fantastiskt roligt, svårt att sätta ord på, säger hon.

Men det var inte bara på Parken Zoo som Sofias ledarskapskunskaper gav resultat, under våren 2022 tog hon emot Maria Pihl-stipendiet som en förebild med sitt ledarskap. Hon tilldelades också priset Årets ledare av Handelskammaren Mälardalen för hennes insatser på parken.

– Vilket år det har varit. Det känns stort för mig och för Parken Zoo, det är ett kvitto på att det man gör uppskattas, säger Sofia.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Mitt viktigaste ledord är att våga, våga tro på sig själv som ledare, att tro på sina medarbetare och få dem att tro på sig själv. Men också att våga misslyckas för att bli bättre.

Nu är parken i full planering inför årets sommarsäsong, rekryteringen är klar och nu återstår det bara att välkomna de nya medarbetarna.

– Sommarjobb är en hjärtefråga hos mig. Jag vet hur mycket det betyder att få sitt första sommarjobb och stoltheten de känner. I år har vi utökat kapaciteten och anställt 300 nya medarbetare som ska genomgå introduktioner inför sommaren. Vi står startklara med självförtroende från de två senaste säsongerna, säger Sofia Larsson.