Annons

Påskfirande på hemmaplan – en ljuspunkt för Stockholm

zoom Huvudstadsborna bokar påskfirande i Stockholmsområdet. Foto: På Högberga gård
Huvudstadsborna bokar påskfirande i Stockholmsområdet. Foto: På Högberga gård
NYHETER. Efter vädjanden från såväl Folkhälsomyndigheten som det Kungliga hovet om att huvudstadsborna inte ska resa iväg väljer många stockholmare att lyssna på uppmaningarna och stanna hemma i påsk. Några väljer dock att besöka närliggande herrgårdar och spaanläggningar, vilket är en ljuspunkt för de annars hårt drabbade anläggningarna i Stockholmsområdet.
Annons

Svenska skidanläggningar har valt att stänga till påsk och på i stort sett alla besöksorter i landet gapar det tomt inför påskhelgen. Avbokningarna har haglat in hos besöksnäringen i hela landet efter att coronaviruset slagit till. Även i Stockholm har den kraftiga nedgången i bokningar slagit hårt, framförallt när alla stora företagskonferenser bokats av.

En liten ljuspunkt är dock de påskbokningar som görs hos herrgårdar och spaanläggningar i Stockholmregionen av huvudstadsbor som ombetts att inte resa iväg på ledigheten, men som ändå vill komma utanför bostaden över helgen.

– Vi har en del beläggning, för dem som fortfarande vill semestra på hemmaplan är vi en bra destination, säger Louise Ohlson, hotellchef på Fågelbrohus på Värmdö. Att vi ligger belägna utanför staden är en stor fördel. Ute på landet är det lugnt, gott om plats och man kan komma utomhus och andas frisk luft.

På Högberga gård på Lidingö har man märkt att avbokningarna vägs upp något av nybokningar.

– Det mesta som varit inbokat sedan länge bokar av, medan andra nu i stället bokar på närmare inpå påsk, säger hotelldirektör Tina Dernelid. Vi märker av att det är lite bokningar överlag, men vi har öppet. Vi får fler beställningar på påskmeny som take away vilket är fantastiskt. Många av våra gäster vill verkligen hjälpa oss i dessa tuffa tider. Vi brukar också få en del besökare som bara droppar in. Fint väder och promenader kan förhoppningsvis locka till en brunch på vår uteservering.

Mats Alderbrant, försäljnings- och marknadschef på Djurönäset ute vid havsbandet har sett ett något bättre bokningsläge och berättar att de har att göra alla dagar i påskveckan, både med övernattande gäster och familjedagspa.

– Vi lägger fokus i vår marknadsföring på två saker. Det ena är möjligheterna till utomhusaktiviteter på vår 22 hektar stora sjötomt. Det andra är vårt spa. Folk är inne och bokar hela tiden. När de inte kan åka till fjällen kan de åka till oss, säger han.

Han påpekar att det inte bara är nybokningar av ”strandade” stockholmare utan att de även har många återkommande gäster eftersom man senaste tiden satsat på familjepaket på alla lov. Han medger att det inte är lika mycket bokningar som det normalt är vid den här tiden.

– Vi brukar få meddela att det är fullt och begränsa antalet dagspa-besökare, så är det inte i år.

Mats Alderbrant förklarar att de hela tiden försöker komma på nya sätt att tänka. Påskmenyn går att beställa som takeaway och för varje meny som beställs får köparen en dagspa-entré inkluderat i menyn.

På långfredagen har man planerat att livestreama en konsert med bland annat Gladys del Pilar och Jan Johansen från sjökrogen, Sjöboden.

– Det är anpassat för dem som inte kan besöka oss. De som är hos oss klockan 14.30 kan ta del av konserten på plats. Vi har ett stort naturområde så håller man avstånd till varandra enligt alla regler kan man komma och få se och höra artisterna. Vi ser framåt, med hopp om en fin sommar med många spelningar på bryggan, säger han.