Annons

Pilotprojekt visade vägen till arbete

zoom Jason Lima, Kristian Sandahl och Aase Newborg. <br />
 Foto: Emelie Asplund
Jason Lima, Kristian Sandahl och Aase Newborg.
Foto: Emelie Asplund
NYHETER. Scandic Rubinen och förvaltningen Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg samarbetar för att få ut fler unga på arbetsmarknaden.
Annons

Längs Avenyn i Göteborg strosar barnfamiljer i solen och några lunchmätta kontorsarbetare skyndar sig att korsa spårvagnsspåren innan nästa vagn rullar in mot hållplatsen. På hotell Scandic Rubinen snurrar karuselldörrarna när ett par med rullväskor kliver in. Bakom receptionsdisken i mässing tar 23-åriga Jason Lima emot med ett leende och hjälper till med incheckningen.

– Det roligaste är att träffa gästerna och all problemlösning man behöver göra. Om jag inte hade fått vara med i pilotprojektet hade jag inte stått här nu, säger han.

Samarbetar för kompetensbristen

När coronapandemin slog till mot Sverige blev besöksnäringen en av de hårdast drabbade branscherna. Tiotusentals anställda tvingades lämna sina jobb i branschen och hittade så småningom andra sysselsättningar. Även yrkesutbildningarna kopplade till besöksnäringen tappade många sökande. När gästerna sedan började återvända till restauranger och hotell blev kompetensbristen i branschen akut. Då slog Aase Newborg, verksamhetsutvecklare på Arbetsmarknad och vuxenutbildning vid Göteborgs Stad, och Kristian Sandahl, hotelldirektör på Scandic Rubinen i Göteborg, sina kloka huvuden ihop.

– Besöksnäringen behöver personal och det finns många unga som är arbetslösa. Därför ville vi göra något som kunde råda bot på båda delar, säger Aase Newborg.

Speed-intervjuer på Scandic Rubinen

I juni 2022 drog pilotprojektet i gång. Arbetsmarknadsavdelningen på Arbetsmarknad och vuxenutbildning gick igenom de unga vuxna som fanns inskrivna hos dem och valde ut ett 50-tal som fick komma på speed-intervju på Scandic Rubinen. Därefter gjordes ett urval på 20 personer. De flesta stod långt ifrån arbetsmarknaden och hade av olika anledningar aldrig tidigare haft ett arbete.

– De fick gå en tio dagar lång skräddarsydd snabbutbildning så att de sedan kan arbeta inom housekeeping och frukost på hotell. Kunskaperna kan egentligen användas till att jobba på vilket hotell som helst. Det viktigaste är att vi får ut ungdomarna i arbete och får in folk i branschen – inte att de hamnar just på Scandic, säger Kristian Sandahl.

På förmiddagarna hölls teorilektioner i bland annat servering och livsmedelskunskap på plats på Scandic Rubinen med lärare från den hotellskola som redan finns upphandlad av Arbetsmarknad och vuxenutbildning. På eftermiddagarna omsattes kunskaperna i praktiken, med en vecka på housekeeping och en vecka i frukosten på olika Scandichotell i Göteborg.

– Utbildningens syfte är att ge deltagarna en grundläggande kunskap men också en inblick i vilken typ av jobb det är. Vissa upptäckte att det inte var deras grej eller att arbetstiderna inte fungerade, säger Aase Newborg.

Från praktik till jobb

När utbildningen var klar examinerades 16 personer som därmed också fick en sommaranställning på Scandic.

– De växte verkligen under de här två veckorna. De var väldigt stolta när de hade klarat det och kunde börja jobba, säger Aase Newborg.

Även efter sommaren fortsatte två personer att arbeta på Scandic. Fyra av deltagarna läser nu svenska för att sedan kunna läsa en hotellutbildning, och två personer läser redan utbildningar med inriktning mot hotell. En av dem är Jason Lima som just nu gör sin praktik som receptionist på Scandic Rubinen. Parallellt jobbar han extra inom housekeeping och frukost.

– Efter sommaranställningen ringde en studievägledare på vuxenutbildningen upp mig och frågade om jag ville söka till receptionistutbildningen. Det hade jag aldrig gjort om jag inte hade varit med i piloten innan, säger han.

I vår tas nästa steg

Under våren kommer planeringen inför nästa omgång av projektet att pågå. Den här gången är tanken att bjuda in alla hotell i Göteborg att medverka. På så sätt kan fler unga delta och få ett arbete och fler hotell får hjälp att täcka upp sitt kompetensbehov under sommaren.

– Vinsten av det här är otrolig. Vi får personal och de blir i sin tur självförsörjande. Fyrbodal och Skaraborg har hört av sig och är nyfikna på hur vi genomfört piloten för att kanske kunna göra egna versioner av den. Det är jättekul, säger Kristian Sandahl.

För Jason Lima återstår nu tre månaders utbildning innan han kan börja jobba på riktigt.

– Jag vill verkligen fortsätta med det här jobbet. När jag har fått några års erfarenhet vill jag gärna öppna eget. Kanske blir jag den första som startar ett Scandichotell i mitt hemland Kap Verde, säger han.

Du hittar reportaget om pilotprojektet i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...