Annons

Premiär-åk för Gröna Lunds Ikaros: ”Läskigaste någonsin”

zoom Sekunderna innan de fria fallet rakt mot marken tyckte många var läskigast när Ikaros testkördes under onsdagen.
Sekunderna innan de fria fallet rakt mot marken tyckte många var läskigast när Ikaros testkördes under onsdagen.
NYHETER. Läskigaste attraktionen Gröna Lund någonsin haft. Garanterad adrenalinkick. Gröna Lunds attraktionschef Peter Osbeck skrädade inte med orden när nya attraktionen Ikaros premiär-åk gick av stapeln under onsdagsmorgonen.
Annons

Hagel, regn, snö och sol. Vädret kunde verkligen inte bestämma sig under onsdagens morgon då press och teståkare bjöds in för att testa nya attraktionen Ikaros. Men beslutsångesten märktes även på annat håll. Bland de presumtiva teståkarna.

–Många kommer säga ”aldrig i livet” om Ikaros, säger Gröna Lunds attraktionschef Peter Osbeck.

 

Unik för Europa

Bland de hugade som vågade göra sitt första åk av Ikaros i snöblandat regn var reaktionerna positiva. ”Ett mjukt fall”, ”Alldeles för kort” och ”Som inget annat jag åkt”, hördes från de ungdomar och vuxna som bjudits in att åka.

Ruggigaste ögonblicket? De sekunderna när stolsliften vänds nedåt och åkaren hänger i en 90-gradig vinkel med ansiktet mot marken. Tydligen fyra sekunder, enligt en som räknat.

– Ikaros är defintivt den läskigaste attraktionen vi någonsin haft på Gröna Lund, men jag hoppas att många vågar prova den. Det är en garanterad adrenalinkick utan dess like, säger Peter Osbeck.

Nya attraktionen Ikaros är helt unik för Europa. Det är ett 95 meter högt torn där åkaren faller fritt mott marken – liggandes – i 90 kilometer i timmen. Det finns bara två stycken attraktioner i världen av detta slag, så kallad sky jump, och det är här och i USA.

 

Kostade 75 miljoner

Investeringen i Ikaros har gått loss på 75 miljoner kronor. Men inför årets öppning har nöjesfältet gjort ytterligare nyinvesteringar om cirka 15 miljoner kronor och lagt 40 miljoner på underhåll av parken.

Det är ett par år sedan som Gröna Lund hittade denna sky jump-attraktion på en mässa. Men man hade svårt att hitta plats inne i parken. Men en ombyggnation har lyckats bereda plats mitt emot Kättingflygaren, de slänggungor som flyger över Saltsjön.

Magnus Widell, Gröna Lunds vd, åkte även han sitt premiär-åk under onsdagen.

–Det var fantastiskt. När man har man jobbat med det här så länge, i nästan två år av planering och själva bygget, då är det så roligt när dagen äntligen kommer, säger han.

–Jag hann inte vara nervös eftersom jag varit det hela vintern. Det har varit mycket stress och press att allt ska bli klart i tid. Men Ikaros är mycket bättre än vad jag förväntat mig.

 

Vad hörde du för reaktioner?

–Många är såklart väldigt nervösa. Alla kommer ner adrenalinstinna. Det är en extrem attraktion. Men alla jag pratade med var jättepositiva.

 

Läskigare attraktioner för varje år. Hur ska ni överträffa den här?

–Med teknikens utveckling så kommer det nya typer attraktioner hela tiden och man måste inte alltid gå mot att det ska bli läskigare. Jag kan inte säga att det inte blir fler fall-attraktionen på Gröna Lund men vi har heller ingen ny attraktion planerad i dagsläget.

 

En annan nyhet är en restaurang, Terrassen, som ska servera smårätter och fokusera på cocktails. Är det ett led i att försöka vuxenanpassa nöjesparken?

­–Nej. Vi är väldigt måna om att parken ska passa alla intressen och smaker. Gröna Lund har ju länge dragits med känslan av att man inte går hit för restaurangupplevelser och det vill vi ändra på. Då är det viktigt att vi hakar på trender inom krogvärlden.

 

Lördag 29 april klockan 12:00 öppnar gröna Lund för säsongen.