Annons

Reinfeldt: ”För mig finns inget viktigare än det ni gör”

zoom Fredrik Reinfeldt, Visitas nya ordförande. Foto: Klara Ledin Höglund
Fredrik Reinfeldt, Visitas nya ordförande. Foto: Klara Ledin Höglund
NYHETER. Medlemmar från hela landet var på plats i Stockholm under måndagen för Visitadagen. Det bjöds bland annat på tal från Visitas nya ordförande Fredrik Reinfeldt.
Annons

– Vi är allihop sugna att träffas igen. Det var länge sedan det var så här intensivt minglande.

Visitas vd Jonas Siljhammar sammanfattar pricksäkert eftermiddagen i Vinterträdgården på Grand Hôtel. Han har just fått frågan av dagens moderator, kocken och konditorn Tea Malmegård, om hans reflektioner kring årets upplaga av Visitadagen.

Och visst är det en stark längtan efter att ses igen som genomsyrar stämningen i den anrika lokalen där folk från hela landet samlats för att inspireras, roas och – framför allt – för att mötas.

”Det blir svårt att ersätta Maud”

Det var samtidigt ett gediget program som erbjöds under dagen. Många tunga ämnen avhandlades, men på ett sätt som passade den lättsamma inramningen. Som när Maud Olofsson leende dansar upp på scenen för ett samtal med näringsminister Karl- Petter Thorwaldsson.

Kompetensbrist, pandemi och skatter kanske inte är ord som lockar till skratt men det blev ändå ett avslappnat samtal som avslutades med att ministern tackade Olofsson för hennes år som ordförande för Visita. Han passade samtidigt på att välkomna hennes efterträdare Fredrik Reinfeldt.

– Det blir svårt att ersätta Maud men jag tror att du kommer klara det galant.

”Ni bygger ett bättre samhälle”

En stund senare tog Reinfeldt själv, som valdes till ny ordförande under förmiddagens stämma, plats på scenen. Under sitt tal valde han att fokusera på ordet ”tillit”.

– Det är kärnan i uppdraget för mig, sa han i det inledningsvis ganska dystra anförandet där han bland annat avhandlade klimatkris, digitalisering och pandemi.

Företeelser som på olika sätt bidrar till att vi avskärmar oss från varandra och mer sällan utsätts för möten med människor vi inte känner.

– Om någonting  ska få oss ur detta är det en längtan efter upplevelser. Ett äventyr med barnen, att få uppleva en annan del av Sverige. För mig finns inget viktigare än det ni gör. Det är ni som ska bygga tilliten, sa han och varnade för hur en aggressiv nationalism bygger upp misstron mellan människor.

– Ni är med och bygger ett bättre samhälle. Det kan vara bra komma ihåg när ni ordnar hotellfrukosten eller förbereder skidliften, sa han.

Gå in på Besöksliv på Facebook för fler rapporter från Visitadagen.

Läs mer: Fredrik Reinfeldt föreslås bli ny ordförande för Visita 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...