Annons

Rekordhöga stipendiesummor för studerande inom besöksnäringen

zoom Emma Billsten, stipendiat och student på Swiss Hotel Management School i Schweiz, samt Susanne Larsson, kurs- och stiftelseadministratör på Visita.
Emma Billsten, stipendiat och student på Swiss Hotel Management School i Schweiz, samt Susanne Larsson, kurs- och stiftelseadministratör på Visita.
NYHETER. Visitas stipendium till studerande på eftergymnasiala utbildningar kan i år dela på den historiskt höga summan 6 miljoner.
Annons

Två gånger om året delar Visita ut stipendier till unga personer som påbörjat sin utbildning inom yrkeshögskola, högskola eller universitet – studierna ska vara inom hotell och eller restaurangbranschen och stipendierna syftar till att på sikt gynna hela besöksbranschens utveckling.

Finansieringen sker med hjälp av donationer från stiftelsen Greta och Gustaf Bergs minnesfond eller Tyra och Agnar Meurlings minnesfond.

– Tack vare att donatorerna till stiftelserna själva har varit verksamma och framgångsrika inom vår bransch så är kriterierna för att söka dessa stipendier att ändamålet fortsatt ska gynna branschens utveckling. Pengarna har förvaltats väl och ger därmed en högre avkastning i år än tidigare, säger Susanne Larsson, kurs- och stiftelseadministratör på Visita..

Vad används stipendiepengarna till?

– Det finns många attraktiva utbildningar både utomlands och i Sverige. De utländska kostar mycket pengar och många skulle inte ha råd att resa och utbilda sig utan dessa bidrag. Eftersom man kan ansöka om förlängt stipendium under hela sin utbildning så ökar det chansen att fler fullföljer sin utbildning och ökar sin anställningsbarhet på arbetsmarknaden, säger Susanne Larsson.

– Pengarna kan gå till allt ifrån att kunna betala studieavgiften till att köpa in knivar, råvaror, litteratur eller att bara få ihop ekonomin under studietiden.

Stipendier till både studier och tävling

En av dem som fått stipendium av Visita är Emma Billsten som studerar på Swiss Hotel Management School i Schweiz. Hon fick ett stipendium när hon började utbildningen och ytterligare ett inför att hon ska representera Sverige i genren reception/hotell under tävlingen World Skills i Shanghai i oktober.

– Jag söker stipendium i början på varje termin, det fungerar jättebra och det är smidigt att söka. Jag får pengar från Tyra och Agnar Meurlings stiftelse, pengarna uppskattas väldigt mycket som student. I huvudsak använder jag dem till skoluniform, arbetskläder och till de extrakurser och aktiviteter som skolan ordnar, säger Emma Billsten.

Vad hoppas du att din utbildning ska leda till?

– Jag studerar mitt tredje år på en universitetsutbildning där jag får en BA i ”International Hospitality Management”. Skolan har ett väldigt bra upplägg då man studera teori i sex månader följt av praktik i sex månader, varsomhelst i världen.

– Jag vet att den här utbildningen kommer leda till så mycket bra saker, det kommer göra det lättare för mig att hitta jobb inom hotellbranschen och att söka mig till högre positioner som exempelvis manager. Nu är jag mest intresserad av att jobba som receptionist men i framtiden är mitt mål att bli hotellchef och att någon gång få ha ett eget hotell vore en dröm.

Hur kan man få fler unga att söka sig till jobb och utbildningar inom besöksnäringen tror du?

– Det bästa med utbilda sig inom besöksnäringen är att det finns ett jättestort utbud med olika typer av jobb över hela världen. Mitt tips är att man måste våga ta steget ut i världen – då öppnas det upp så många nya möjligheter, säger Emma Billsten.