Annons

Restaurangstudenter drar nytta av AI-forskning

zoom lärosätet", säger Ute Walter, universitetslektor. Foto: Grythyttan" />
"Vi har lång erfarenhet av artificiell intelligens på
lärosätet", säger Ute Walter, universitetslektor.
Foto: Grythyttan
NYHETER. Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan använder sig av artificiell intelligens i sin forskning, kunskaper som studenterna drar nytta av i sin utbildning.
Annons

Besöksliv har tidigare berättat om hotellskolan EHL i Schweiz där artificiell intelligens är en integrerad del av utbildningen. På svenska Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan använder man också AI, fast på ett annat sätt.

– Hos oss är AI stort på forskningsnivå. Vi har lång erfarenhet av artificiell intelligens på lärosätet, det drar vi nytta av för utbildningarna också såklart, säger Ute Walter, universitetslektor.

AI möjliggör individanpassad mat

Skolan är med i flera projekt där AI används för att analysera stora mängder data. Ett projekt syftar till att undersöka olika människors mikroorganismer i munhålan samt deras måltidsupplevelse och upptäcka samband mellan dessa. Detta ska i förlängningen leda till att man kan utveckla individanpassade maträtter – kunskap som kan ingå i studenternas kurser.

– AI hjälper oss att få ut ytterligare förståelse i våra pågående projekt. Projektet med individanpassade smakupplevelser kan appliceras på vanliga restauranger men också inom vården för att förhindra undernäring hos äldre, berättar Ute Walter.

Nästa steg för restaurang- och hotellskolan är att implementera AI även genom liknande användarvänliga system som EHL använder, men det ligger i framtiden.

AI ingen konkurrens för studenterna

Precis som studenten Angelica Fuchs på EHL tror Ute Walter inte att AI kommer innebära någon negativ konkurrens på de framtida arbetsplatserna.

– Våra studenter jobbar med så pass specifik kunskap inom exempelvis utveckling av måltider, och den sortens kunskap finns det ett stort behov hos många aktörer i branschen, säger hon och fortsätter:

– Kanske kommer robotar ta över vissa monotona arbetsuppgifter, men behovet av den mänskliga faktorn kommer det alltid finnas tror jag.