Annons

Riksdagen klubbar ja till gårdsförsäljning

zoom Moderaternas Lars Hjälmered, räknar med 1-2 år innan en ny lag är på plats. Foto: Peter Westrup
Moderaternas Lars Hjälmered, räknar med 1-2 år innan en ny lag är på plats. Foto: Peter Westrup
NYHETER. Riksdagen röstade på onsdagen igenom förslaget att låta dryckesproducenter sälja alkoholhaltiga drycker till allmänheten.
Annons

Riksdagen kör över regeringen och säger ja till gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

­– Det är en viktig företags- och jobbreform, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för moderaterna och en av dem som drivit frågan.

– På senare år har Sverige haft en spännande dryckesutveckling. Det här kan bli ytterligare ett verktyg för lokala producenter.

Han räknar med att det dröjer ytterligare 1-2 år innan en ny lag finns på plats.

– Det nya är att det nu finns en riksdagsmajoritet bakom att tillåta gårdsförsäljning. Ett naturligt nästa steg är att reda ut detaljerna kring detta.

Vilka drycker som ska omfattas och hur förändrade regler stämmer överens med EU:s bestämmelser är en del av det som en utredning behöver titta närmare på, enligt Lars Hjälmered.

– En förutsättning för att detta ska vara politiskt möjligt är att vi ska kunna ha kvar systembolagets försäljningsmonopol, säger han.

Tidigare har mikrobryggerier och vingårdar inte tillåtits sälja dryckerna till privatpersoner. I stället har de varit tvungna att gå via Systembolaget eller restaurangerna.

Allianspartierna har drivit frågan att gårdsförsäljning ska tillåtas medan S V och MP varit emot en regeländring. Det som nu hänt är att SD ställt sig bakom alliansens förslag.

– Min förväntan är att regeringen fogar sig i riksdagsbeslutet och tillsätter en utredning, säger Lars Hjälmered.

Läs mer om gårdsförsäljning här.