Annons

Fredrikfamiljen sporrar personalen med digitala verktyg

zoom Fredrik Eriksson har i dag 75 anstÀllda och har lÀnge engagerat<br />
 sig för att minska personalbristen i branschen Foto: Besöksliv
Fredrik Eriksson har i dag 75 anstÀllda och har lÀnge engagerat
sig för att minska personalbristen i branschen
Foto: Besöksliv
NYHETER. Dedikerad personal Àr en förutsÀttning för att restauranger ska nÄ framgÄng. DÀrför har krögaren Fredrik Eriksson lanserat en internutbildning som ska öka motivationen hos medarbetarna. Nu utökas den med en digital personalhandbok.
Annons

För tvÄ Är sedan startade Fredrik Eriksson Krogkoden, ett internutbildningsprogram för de anstÀllda i Fredrikfamiljen, som i dag bestÄr av LÄngbro VÀrdshus, Restaurang Asplund och Nationalmuseets nyöppnade restaurang.

Programmet inkluderar bland annat en intern chefsutbildning som 15 av hans medarbetare har hunnit gÄ. Dessutom fÄr alla anstÀllda tvÄ inspirationsdagar varje Är. Hittills har de bland annat fÄtt lyssna pÄ föredrag med retorikexperten Elaine EksvÀrd, göra feedbackövningar och spela improvisationsteater.

– Tanken Ă€r att de hĂ€r dagarna ska fungera som kreativa workshops som ska inspirera medarbetarna och fĂ„ dem att vilja utveckla företaget. För att nĂ„ framgĂ„ng krĂ€vs ett tydligt ledarskap men ocksĂ„ att medarbetarna Ă€r engagerade och villiga att bidra, sĂ€ger Fredrik Eriksson.

Nu lanserar han nÀsta steg i Krogkoden: en personalhandbok i form av en digital plattform som har utvecklats tillsammans med konsultföretaget Stig Fram.

– Via personalhandboken fĂ„r de anstĂ€llda information om vĂ„ra företag, policyer och vĂ€rderingar. De fĂ„r ocksĂ„ göra ett sjĂ€lvtest. Vi har tidigare haft en pappersversion, men det hĂ€r gör att vi enkelt kan se att nyanstĂ€llda har gjort testet och fĂ„tt informationen.

Eriksson har i dag 75 anstÀllda och har lÀnge engagerat sig för att försöka minska personalbristen i restaurangbranschen. Hans Krogkoden har i samverkan med BFUF blivit ett projekt, Branschkoden, som berör hela branschen. Resultatet av det projektet ska redovisas pÄ BFUF i mitten av december.

– Hela vĂ„r bransch mĂ„ste ta större ansvar för de hĂ€r frĂ„gorna. Rekryteringen av personal Ă€r vĂ„r största utmaning och i dagens samhĂ€lle tror jag att det blir allt viktigare att ha en bra struktur för de anstĂ€llda.

– Restaurangbranschen bestĂ„r av en bred samling mĂ€nniskor med olika Ă„ldrar och kulturella bakgrunder. Det gör att det lĂ€tt uppstĂ„r situationer dĂ€r folk inte respekterar varandra. DĂ€rför tror jag att det Ă€r viktigt att kunna erbjuda den hĂ€r typen av verktyg.