Annons

Fredrikfamiljen sporrar personalen med digitala verktyg

zoom Fredrik Eriksson har i dag 75 anställda och har länge engagerat<br />
 sig för att minska personalbristen i branschen Foto: Besöksliv
Fredrik Eriksson har i dag 75 anställda och har länge engagerat
sig för att minska personalbristen i branschen
Foto: Besöksliv
NYHETER. Dedikerad personal är en förutsättning för att restauranger ska nå framgång. Därför har krögaren Fredrik Eriksson lanserat en internutbildning som ska öka motivationen hos medarbetarna. Nu utökas den med en digital personalhandbok.
Annons

För två år sedan startade Fredrik Eriksson Krogkoden, ett internutbildningsprogram för de anställda i Fredrikfamiljen, som i dag består av Långbro Värdshus, Restaurang Asplund och Nationalmuseets nyöppnade restaurang.

Programmet inkluderar bland annat en intern chefsutbildning som 15 av hans medarbetare har hunnit gå. Dessutom får alla anställda två inspirationsdagar varje år. Hittills har de bland annat fått lyssna på föredrag med retorikexperten Elaine Eksvärd, göra feedbackövningar och spela improvisationsteater.

– Tanken är att de här dagarna ska fungera som kreativa workshops som ska inspirera medarbetarna och få dem att vilja utveckla företaget. För att nå framgång krävs ett tydligt ledarskap men också att medarbetarna är engagerade och villiga att bidra, säger Fredrik Eriksson.

Nu lanserar han nästa steg i Krogkoden: en personalhandbok i form av en digital plattform som har utvecklats tillsammans med konsultföretaget Stig Fram.

– Via personalhandboken får de anställda information om våra företag, policyer och värderingar. De får också göra ett självtest. Vi har tidigare haft en pappersversion, men det här gör att vi enkelt kan se att nyanställda har gjort testet och fått informationen.

Eriksson har i dag 75 anställda och har länge engagerat sig för att försöka minska personalbristen i restaurangbranschen. Hans Krogkoden har i samverkan med BFUF blivit ett projekt, Branschkoden, som berör hela branschen. Resultatet av det projektet ska redovisas på BFUF i mitten av december.

– Hela vår bransch måste ta större ansvar för de här frågorna. Rekryteringen av personal är vår största utmaning och i dagens samhälle tror jag att det blir allt viktigare att ha en bra struktur för de anställda.

– Restaurangbranschen består av en bred samling människor med olika åldrar och kulturella bakgrunder. Det gör att det lätt uppstår situationer där folk inte respekterar varandra. Därför tror jag att det är viktigt att kunna erbjuda den här typen av verktyg.