Annons

Så gick de första dagarna med rökförbudet

zoom På Villa Belparc i Göteborg märker man av en minskad försäljning<br />
 sedan rökförbudet på uteserveringar trädde i kraft i måndags. Foto: Villa Belparc
På Villa Belparc i Göteborg märker man av en minskad försäljning
sedan rökförbudet på uteserveringar trädde i kraft i måndags.
Foto: Villa Belparc
NYHETER. Sedan den 1 juli är det förbjudet att röka på uteserveringar och i närheten av allmänna entréer. Här delar fyra restauranger med sig av sina upplevelser efter de fem första dagarna med rökförbudet.
Annons

Percy Ranebjörk, vd för Villa Belparc i Göteborg:

– Vi märker av en minskad försäljning, rökarna kommer inte. Det är ett så stort område här som omfattas av rökförbudet, så rökarna får gå en bra bit för att kunna ta en cigg. Det är det som är det stora problemet: att vi inte kan få ha en rökruta eller rökavdelning. Jag undrar hur det ska gå under Way Out West till exempel, då brukar det vara många rökare här. Vi kan inte bötfälla gäster, utan det är vi som blir bötfällda. Varför ska vi springa runt och vara poliser?

Ellen Almqvist, restaurangchef på Far i Hatten i Malmö:

– Jag tycker att det har fungerat bra. Det är bara en person som har rökt som vi fick säga till. Vi gick ut i våra sociala medier i god tid innan och berättade att det här var nytt även för oss och att vi får göra det bästa ihop. Jag tycker att våra gäster har tagit emot det fint och det känns skönt.

Stefan Andersson, kock och ägare, restaurang Droskan i Umeå:

– Jag har inte varit på plats den här veckan, men jag har inte hört att det har varit något problem. Jag tror att det kommer bli värre när vi har konsertkvällar med 400 stycken 18-åringar. Jag tycker dessutom att det varit otydligt hur lagen ska följas. Hur långt ska vi köra iväg dom som vill röka? Är det 10 meter? Eller 100 meter? Informationen har varit dålig. Vi har bara fått ett brev från regeringen att lagen nu gäller.

– Jag har kontaktat Umeå kommun och länsstyrelsen, men ringer man kommunen skickar dom dig till länsstyrelsen och tvärt om. Jag tycker att vi borde fått möjlighet att dela upp uteserveringen i två delar, en för rökare och en för icke-rökare. Det hade varit bättre.

Herman Friberg, hovmästare på Mister French i Stockholm:

– Det har inte varit några problem, utan folk respekterar det här beslutet. Turisterna är de som är svårast, men vi har skyltat så pass bra att det är tydligt vad som gäller och de flesta är medvetna om det här eftersom det har varit en stor grej. Men den här veckan har det varit lite sämre väder och vi har en stor uteservering, så jag tror att det kanske kan märkas mer senare.