Annons

Så gjorde hon kometkarriär: Hotell-vd vid 28

zoom 28-åriga Hanna Lidén handplockades till vd-rollen.
28-åriga Hanna Lidén handplockades till vd-rollen.
NYHETER. Hanna Lidén bestämde sig för att bli hotelldirektör innan 30. Och hon lyckades med god marginal. 28 år gammal är hon nu vd på nya Comfort Hotel i Norrköping. ”Målet är att göra det till stadens bästa hotell”, säger hon.
Annons

I september förra året handplockades 28-åriga Hanna Lidén till rollen som vd för Nordic Choice Hotels stora satsning i Norrköping. Målet att bli hotelldirektör innan hon fyllt 30 var därmed uppfyllt.

– Att jag skulle bli hotelldirektör innan 30 var mer en tanke än ett mål, men den satte sig och jag började jobba för att nå dit. Och nu är jag framme, säger Hanna Lidén.

Hugger i där det behövs

Tidigare hade hon en bild av vd-rollen som fylld av pappersarbete, men den visade sig inte stämma.

– Vi jobbar i en liten organisation, vi är tre personer i vår ledningsgrupp och vi jobbar väldigt tajt tillsammans. Så jag gör allt från att fixa en trasig dusch till att göra bokslut, det blir väldigt hands on och det älskar jag.

Rekryteringen av Hanna Lidén kom efter att hon förra året valdes ut att gå Nordic Choices egna ledarskapsprogram. 

– Jag var tillförordnad receptionschef på Clarion Hotel Stockholm och kände att jag ville utvecklas. Så då sökte jag management trainee-programmet och fick platsen hos Comfort Hotels. Jag var ute på olika hotell i åtta månader tillsammans med min handledare Pernilla Anderson, som är driftschef för Comfort Hotels. När hon frågade om jag ville vara med på hotellsatsningen i Norrköping sa jag ja direkt.

Hon hoppade av ledarskapsprogrammet i slutet av augusti ifjol och i september tog hon över rollen som vd på det nyöppnade Comfort Hotel Norrköping.

Praktiken banade väg

– Jag flyttade till Norrköping första september, jag hade bott på hotell från januari till augusti, så det kändes skönt att äntligen få en egen lägenhet. Och ett drömjobb, säger Hanna Lidén.

Vägen in i hotellbranschen gick via en YH-utbildning på Frans Schartau i Stockholm. Genom den fick hon en praktikplats på Clarion Hotel Gillet i Uppsala.

– Praktiken betydde otroligt mycket, det var då jag hittade hem. När jag fick ta på kostymen och ha ansvar så kände jag att det jag gör påverkar hela hotellet. Den stoltheten är viktig, att känna att man gör skillnad. Jag är fortfarande stolt över att jobba i branschen.  

Att hon skulle driva ett eget hotell, och helst innan hon fyllt 30 år, bestämdes vid den här tiden.  

– Jag tänkte att vid 30 så ska livet ha ordnat upp sig. Och jag har alltid haft med mig viljan att leda, det handlar inte om makt utan om att få folk att växa. Jag har även velat jobba med coaching och få personligheter att blomma upp.

Som chef vill hon skapa en kreativ arbetsmiljö.

– Jag hoppas att jag uppmuntrar till att ha kul även om hotellet är fullt, att jag ger utrymme för att testa nya idéer. Jag är en extrem tävlingsmänniska, men jag har lärt mig att landa stressade situationer, det går att lära sig av kaos. Men jag kan också gå in på kontoret och svära ibland.

Vad har du mer för karriärsmål?

– Målet är att göra det här till stadens bästa hotell, en mötesplats där fler än hotellgästerna vill vara. Sedan får vi se vad som dyker upp längre fram, men jag är nog sugen på en hotellöppning till.