Annons

Så skapas en cykeldestination

zoom Katarina Bergstrand, vd och organisatör på Sweden by Bike, samarbetar med besöksnäringen för att öka intresset för cykelturism.  Foto: Henrik Trygg
Katarina Bergstrand, vd och organisatör på Sweden by Bike, samarbetar med besöksnäringen för att öka intresset för cykelturism. Foto: Henrik Trygg
NYHETER. I fredags träffades ett stort antal Visitamedlemmar på Cykelturismdagarna i Stockholm för att lära sig mer om hur just cykelturismen kan främja den lokala besöksnäringen.
Annons

Naturturism är en växande anledning för utländska besökare att besöka Sverige, det rapporterade Visit Sweden tidigare i år. Naturturismföretagen satsar stort på att lyfta den hållbara naturturismen i Sverige, bland annat med hjälp av finansiellt stöd från Jordbruksverket. Och det nationella intresset för cykling och mountainbiking har exploderat de senaste åren – under Cykelturismdagarna för Sweden by Bike samman aktörer inom besöksnäringen med destinationsutvecklare och entreprenörer inom en rad olika branscher. Katarina Bergstrand är vd och organisatör.

– Cykelturismdagarna är en rikstäckande konferens som tar upp cykelturismens potential där destinationer, myndigheter, kommuner och företag träffas för att lyssna och lära men också ta med sig praktiska tips, säger hon.

Berätta om hur ni samarbetar med besöksnäringen.  

– Med både företag som vänder sig till cyklande gäster och med kommuner och regioner. Vi tar fram cykelpaket tillsammans med researrangörer, hotell och vandrarhem. Cykelsugna gäster kan också boka paket direkt via oss.

Hur jobbar ni ihop med exempelvis en kommun?

– Vi hjälper till att bygga upp resmål kring cykling, det kan vara platser som Mälardalen, Jönköping eller Gränna som utvecklas till att bli en ”hub” för cykling i området.

Vad får de medverkande ut av Cykelturismdagarna?

– Det kom verkligen fler än vad vi trodde, vilket ju är jättekul. Vi hoppas att alla lärde sig något nytt som de kan använda sig av i praktiken. Att de knöt värdefulla kontakter, lyssnade på föredragen och lärde sig infrastrukturen om vad cykelgäster vill ha. De här dagarna tittar vi på cykelturismen genom en prisma med många olika perspektiv.

Allt fler hakar på naturtrenden

Gästernas efterfrågan på naturupplevelser verkar fortsätta att öka och allt fler aktörer inom besöksnäringen hakar på med aktivitetsbaserade erbjudanden.

Vad är det som gör cyklisterna till så bra gäster?

– Dels från ett rent hållbart perspektiv men de är också önskvärda eftersom de ofta håller sig på en plats och kan inte ta med sig så mycket dit de ska. De behöver fylla på med mat och dryck för att kunna utföra cyklingen så man kan säga att pengarna stannar på platsen.

Och vad vill cykelturisterna som gästgrupp ha?

– Vissa vill cykla på stigar i skogen och andra vill ha en mer nomadisk upplevelse och upptäcka nya saker. Viktigt för båda sorters cykelgäster är till exempel att de kan förvara cykeln tryggt och säkert.

Hur skapar man rätt förutsättningar för dem?

– Det har satsats på många nya cykelleder i Sverige den senaste tiden och städerna längs leden vill ju naturligtvis att gästen stannar länge. Vi kan ge tips på hur lokala företag kan använda sig av cykellederna för att själva skapa olika cykelpaket för gästerna och skapa struktur runt en plats. Cykling passar på en massa platser, en liten aktiv ort kan ta marknad från en större inaktiv plats.


Läs mer: Cykelsatsning lockade sommargästerna

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...