Annons

Så svarar Svenska Nöjesparksföreningen på FHM:s nya regler

zoom Gröna Lunds vd Magnus Widell och Lisebergs vd Andreas Andersen.  Foto: Gröna Lund/Liseberg
Gröna Lunds vd Magnus Widell och Lisebergs vd Andreas Andersen. Foto: Gröna Lund/Liseberg
NYHETER: Folkhälsomyndighetens nya regler för nöjesparker befriar Liseberg och Gröna Lund från ”öppningsförbudet”. Men delar av föreskrifterna gör det svårt att genomföra öppningen i praktiken, menar Svenska Nöjesparksföreningen som nu lämnat in sitt remissyttrande.
Annons

Svenska Nöjesparksföreningen mottog Folkhälsomyndighetens förslag på nya regler med stor besvikelse förra veckan. De nya föreskrifterna befriar visserligen nöjesparker med stadigvarande tivolinöjen från regeln om max åtta besökare och möjliggör öppning den 11 april. Men, Folkhälsomyndigheten föreslår också att varje nöjes- och djurparksbesökare ska ha 20 kvadratmeter att röra sig på. För museum och konsthallar blir regeln 10 kvadratmeter per besökare, likt dagens regler för butiker och gym.

– Vi är väldigt besvikna faktiskt. Vi förstår inte hur Folkhälsomyndigheten har tänkt när man tagit fram de här regelverket som lämnar oss med fler frågor än svar, vilket inte är ett jättebra betyg. De går sin egen väg utan att peka på evidens, säger Andras Andersen, vd på Liseberg som är en av åtta medlemmar i Svenska Nöjesparksföreningen.

– Folkhälsomyndighetens motivering är att det på nöjesparker samlas kluster av människor vid sevärdheter. Men på museum, där huvudsyftet är att samlas och titta på konstverk, bedöms inte den risken finnas, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund och ordförande i Svenska Nöjesparksföreningen.

I remissyttrandet som lämnades in tidigt på måndagsmorgonen förklarar föreningen varför man motsätter sig regleringen om en gäst per 20 kvadratmeter, med hänvisning till att förslaget saknar evidens och gör föreskrifterna icke konkurrensneutrala. Yttrandet avslutas med kända fakta kring europeiska nöjesparker som har haft öppet under 2020 på ett smittsäkert sätt med lättare restriktioner.

– Vi hoppas nu att vi kan föra en dialog tillsammans med Folkhälsomyndigheten fram till den 25 mars då reglerna ska träda i kraft. Vi har inte hört något om när vi kan vänta oss återkoppling, men det är tyvärr så myndigheten har arbetat hittills också, säger Magnus Widell.

Vad händer nu på Liseberg och Gröna Lund?

– Det vi måste göra nu är att räkna på om Liseberg överhuvudtaget kan öppna med de här förutsättningarna. Vi har inte ändrat hypotesen om att öppna den 1 maj, men för att den ska vara aktuell måste vi titta över om det ens går att ha öppet och gå runt ekonomiskt, säger Andreas Andersen.

– Vi har jobbat efter scenariot att kunna ta in mellan 3500 och 5000 gäster på ett smittsäkert sätt. Med de nya reglerna kan vi bara ta in 1000 gäster samtidigt. Vi har inte gett upp hypotesen om att öppna den 24 april, men det ser inte jätteljust ut nu om jag ska vara ärlig, säger Magnus Widell.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...