Annons

Sälens Högfjällshotell – en gastronomisk destination

zoom Thommy Backner, vd.
Thommy Backner, vd.
NYHETER. Det blir fortsatt förstklassiga kulinariska gästspel på Sälens Högfjällshotell när Thommy Backner gör sin sista vintersäsong.
Annons

Med sin gedigna bakgrund inom hotell- och besöksnäringen är Thommy Backner en central figur för fjällturismen i Dalarna och i hela Skandinavien. Men som Besöksliv skrivit om tidigare i år gör han nu sin sista säsong på det hotell han drivit i mer än tre decennier.

Thommy Backners passion för mat och restaurangliv har format Sälens Högfjällshotell som utvecklats till att bli en väl etablerad och populär matdestination, präglad av hållbarhet och lokal samverkan. Hotellet har haft många namnkunniga gästspelande kockar genom åren och duktiga kockar som Frida Ronge och Kasper Kleihs har inlett sina karriärer i någon av hotellets många restauranger. Till exempel har Tommy Myllymäki​​ och Thomas Sjögren båda gästspelat här.

Variation i fokus

Den här säsongen på Sälens Högfjällshotel kommer Markus Aujalay, Thomas Sjögren, Melker Andersson, Håkan Thörnström, Nils Molinder, Robbin Almén och Johan Iller, Isabella Seger och Karl Jung. Besöksliv ringde upp Thommy Backner, som nyss anlänt till hotellet för sin sista och mest maxade vintersäsong.

– Det är jättevackert här, det har kommit lite snö men behövs någon meter till. Men det kommer, det kommer. I år vill jag göra mitt bästa år och sluta med flaggan i topp. Redan från början satsade vi på gastronomi som reseanledning och vårt mål har varit att ha en stor variation, från sushi till grill och fine dining. I det har ingått flera gastronomiska utbyten, säger han.

 Berätta hur Sälens Högfjällshotell blev en gastronomisk destination!

– När jag kom hit för 35 år sedan hade man god mat och ordnade jordens party i vinterträdgården. Många stora artister kom hit. Men det vi såg var åtta, nio familjeveckor och den gästgruppen vill ofta ha något annat. Jag spanade runt i världen efter inspiration och fastnade för idéen med mångfald, att det skulle finnas ett stort utbud.

Ni var tidiga med att skapa ett destinationshotell.

– Ja, det fanns inte som koncept i Sverige då. Mitt favorithotell ligger i Bangkok, de har elva restauranger och då ville vi ha fler. Vi har haft ungefär tretton, fjorton i vår anläggning. Man kommer hit för att uppleva en skidsemester men vi har erbjudit mer och har myntat uttrycket livsnjutarens paradis.

Melker Andersson, Markus Aujalay och andra kommer gästspela hos er i vinter. Vad ger kocksamarbetena hotellet?

– Det är flera delar, vi har en hög ambition och när vi har gästspel i köken med kända och erkända kockar ger det en skjuts till oss som jobbar här. Det blir ytterligare en anledning att söka sig hit och ökar vår konkurrenskraftighet, dessutom skänker det en viss glamour till vår destination.

Du var 29 år när du blev vd för Sälens Högfjällshotell, nu inleder du din sista säsong. Vad ska du göra nu?

– Min son föddes på hotellet och jag min hustru har varit här i halva vårt liv. Vi kommer att behålla Gammelgården som ligger här och några saker i Båstad men tanken är att hela familjen ska ha ett nytt och fritt liv.

Stjärnkockens expertråd för ett optimalt workflow i restaurangköket

Stjärnkockens expertråd för ett optimalt workflow i restaurangköket

Daniel Müllern – stjärnkocken känd från Kockarnas Kamp, tävlingen Årets Kock och TV4 Nyhetsmorgon – driver till vardags restaurangen Tumült i Ystad. För att kunna fokusera 110 procent på gästerna är det avgörande med ett...