Annons

Sangar driver Sibylla på Möllan – med Visita i ryggen

zoom Sangar Said
Sangar Said
NYHETER. Sangar Said driver Sibyllaköket på Möllevångstorget i Malmö. Med tålamod, affärssinne och hjälp från Visita har han byggt upp en verksamhet för både såväl hungriga nattvandrare som lunchgäster.
Annons

Mitt på det livliga Möllevångstorget doftar det nygrillade hamburgare, nystekt halloumi och pommes frites. Ljuset från Sibyllas röda skylt lyser upp och innanför glasrutorna rör sig Sangar Said vant mellan gäster och grill. När han blev franchisetagare för Sibylla 2019 var det egentligen lite av en chansning. Han hade tidigare jobbat på Willys, posten i Köpenhamn och på Arbetsförmedlingen.

– En nära vän arbetade här och när den tidigare ägaren ville sälja fick jag chansen att köpa. Planen var att han skulle jobba kvar med mig som ägare men så blev det inte. Så plötsligt stod jag i köket och fick laga maten själv, säger han och skrattar.

Hans utbildning på IHM Business School gav viktiga verktyg för företagandet, men vardagen bakom disken lärde honom minst lika mycket.

– Jag fick lära mig från grunden, men med min erfarenhet så gick det bra. Det är mötet med många olika människor som gör jobbet roligt, säger Sangar.

Super Cheese Bacon Meal är poppis

Sibylla har för många svenskar länge varit synonymt med gatukök och korv med bröd. Men nu för tiden är utbudet bredare än så.

– Vi kallar oss för restaurang nu och säljer hamburgare, kebab, kyckling, sallader, vegetariska alternativ och barnmeny. Vi har ett större sortiment än många jämförbara restauranger, berättar Sangar Said.

Storsäljaren är en ostburgaremeny – ”Super Cheese Bacon Meal”.

– På vardagar säljer vi 75–150 stycken, på helgerna det dubbla.

Som franchisetagare i Sibylla är Sangar medlem i Visita – något han först inte visste så mycket om, men som snabbt visade sig vara till stor hjälp.

– Jag har fått goda råd i svåra frågor kring personal, men det största stödet kom när Malmö stad plötsligt, utan förvarning eller någon rimlig anledning, höjde hyran med nästan 8 000 kronor i månaden, berättar han.

Detta skedde samtidigt som inflationen rusade, priserna ökade och kunderna fick märkbart mindre pengar i plånboken.

– Det kändes hemskt, som att kommunen ville slå undan benen på en småföretagare som ger folk jobb.

Fick ner hyran med hjälp av Visita

Med hjälp av Visitas jurist Henrik Eliasson gick ärendet till Hyresnämnden. Efter en lång process fick Sangar rätt: hyran sänktes med omkring 5 000 kronor och ett nytt femårigt avtal skrevs.

– Det var otroligt skönt. Utan Visita hade jag inte klarat det.

Med en seger under bältet har Sangar Said nu siktet inställt på en ny utmaning och har återigen tagit hjälp av Visita. Målet är att få alkoholtillstånd, något som hittills nekats honom med motiveringen att Sibylla är ”ett gatukök”.

– Men vi är en restaurang och jag uppfyller i stort sett alla krav. Små pizzerior i Malmö får servera alkohol, varför inte vi? Det hade gjort att jag kunde anställa fler och utveckla verksamheten ytterligare.

Han tvekar inte när han beskriver framtiden:

– Jag kommer att fortsätta kämpa. Det handlar om att skapa fler möjligheter, inte färre.

Du kan läsa reportaget om Sibyllaköket i Malmö i Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Så fick det trestjärniga hotellet  toppbetyg från gästerna

Så fick det trestjärniga hotellet toppbetyg från gästerna

9,2 i betyg på Booking. Strålande recensioner på Hotels.com och Google. Varför älskar gästerna det lilla trestjärniga hotellet i Danderyd? Svaret är en röd tråd som genomsyrar allt. Och en grön.