Annons

Satsning på kinesisk turism äventyras

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Utreseförbud för kineser på grund av coronaviruset riskerar att drabba besöksnäringen i Värmland, som de senaste åren satsat stort på Kina. ”Vi har ju kinesiska besökare här nästan året runt”, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.
Annons

De kinesiska myndigheterna beslutade häromdagen att stoppa alla gruppresor till utlandet på grund av den eskalerande situationen med allt fler smittade av det nya coronaviruset.

Om situationen blir långvarig riskerar det att drabba besöksnäringen i Värmland hårt.

– Först och främst vill jag säga att vi verkligen hoppas att detta får ett slut, framförallt för de drabbades skull i Kina. Vi har ju kinesiska besökare här nästan året runt, men det är inte högsäsong just nu. Håller situationen i sig blir det besvärande för besöksnäringen här, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.

För två år sedan startade Visit Värmland ett samarbete med Visit Sweden, med ökad marknadsföring i Kina för att locka turister till Sverige. Och satsningen har gett resultat.

– Det finns ett stort kinesiskt intresse för Sverige. Vi har ju sedan länge de klassiska gruppresorna med buss, som ofta stannar till i Karlstad på vägen mellan Stockholm och Oslo. Nu vi jobbar vi kraftfullt med att utnyttja att vi ligger så strategiskt till, genom att försöka förlänga delen av resan hos oss.

I år har Visit Värmland siktat in sig på en ny målgrupp, sommarläger för barn.

Vilken typ av läger handlar det om?

– Vi står inte som arrangörer, utan vi samverkar med en researrangör i Peking. Tydligen är det väldigt populärt i Kina att sända barnen på sommarläger utomlands för att lära sig mer om andra kulturer. Vi hoppas få de första grupperna ungdomar nu till säsongen 2020.

Det handlar om barn och ungdomar mellan från åtta år och uppåt, som reser tillsammans med en ledare eller lärare. Besöket i Värmland är en del av ett längre besök, barnen kommer först att besöka Stockholm, sedan stanna i Värmland under 3-4 dagar innan lägret avslutas på Västkusten.

– Det verkar vara ett väldigt spännande upplägg. Den här typen av sommarläger för barn kände jag inte till, men tydligen verkar det vara utbrett i Kina. Vi hoppas att detta kan bidra till en utveckling mot en mer hållbar näring, om barnen lär sig att uppskatta Sverige kan det ju bli mycket mer än bara ett besök.

Men nu står och faller hela upplägget med utvecklingen i Kina.

– Så sent som förra veckan hade vi besök av researrangörerna från Kina och det är klart att de är oroade också, säger Mia Landin.

Hur stor del av Värmlands turism totalt är kinesiska turister idag?

– Jag har inga exakta siffror på det, men om vi räknar bort våra norska vänner som ju utgör en enorm del, skulle jag säga att kineserna kommer på tredje plats efter Tyskland och Holland. Redan 2018 slog vi rekord när det gäller kinesiska besökare i Värmland.

Nästa år är det även vinter-OS i Kina, vilket innebär att vintersportintresset ökar stort i Kina. Även här har Visit Värmland arbetat hårt med att lansera områdets möjligheter till utförsåkning för de kinesiska turisterna.

– Vi hade planerat att ta emot ett pressbesök av kinesiska journalister för vinterdestinationen Värmland snart. Men det kommer vi skjuta på framtiden nu.