Annons

Scandic och AF vill lösa kockbristen med utbildning

zoom Arbetsmarknadsutbildningen riktar sig bland annat till de som vill byta karriär och till de som har en oavklarad gymnasieutbildning. Foto: Scandic
Arbetsmarknadsutbildningen riktar sig bland annat till de som vill byta karriär och till de som har en oavklarad gymnasieutbildning. Foto: Scandic
NYHETER. Hotellkedjan Scandic och utbildningsföretaget Astar har lanserat en ny arbetsmarknadsutbildning. Runt hundra arbetssökande dök upp på Arbetsförmedlingens informationsträffar tidigare i veckan.
Annons

Kockutbildningen är en åtgärd för att få ut arbetssökande i arbete och samtidigt råda bot på den ihållande, och enligt SCB:s senaste rapport, växande personalbristen.

– Att matcha utbildning med arbetsgivare är ett sätt för oss att ge rätt förutsättningar för arbetssökande att närma sig ett arbete. Detta är en långsiktig insats för att lösa arbetslösheten inom hotell- och restaurangbranschen, säger N. Alexandra Aminova, samordnande kundansvarig på Stockholm Arbetsgivarcenter, Arbetsförmedlingen.

Utbildningen riktar sig bland annat till de som vill byta karriär och de som har en oavklarad gymnasieutbildning.

– Bland våra kandidater finns även de som har jobbat i branschen, men som inte har papper på sin kunskap, och nyanlända som är intresserade av ett yrke, men som kanske inte har bestämt sig.

Utbildningen startar i januari och ska ha runt 40 elever i varje klass. Den ska pågå i 45 veckor och inkludera praktik. Utbildningen ska även erbjudas i Göteborg och Malmö.

Vilken är Scandics roll i samarbetet?

– Målet är att efter avklarad utbildning ska alla erbjudas en provanställning på Scandic, som är en av de största arbetsgivarna i branschen och i stort behov av kockar. Scandic tog initiativet tillsammans med vår leverantör Atars, som kom till oss, säger N. Alexandra Aminova.

I ett pressmeddelande kommenterar Scandic initiativet:

– Vi hoppas att kunna hitta framtidens branschstjärnor och locka till oss personer som inte tänkt på vår näring som en karriärsbransch. De som genomgår den här utbildningen hoppas vi stannar länge inom Scandic och utvecklas till morgondagens ledare, säger Henrik Dider, HR-direktör, Scandic Sverige.

Kandidaten kan med sin utbildning även vända sig till andra arbetsgivare.

–Arbetsgivare är generellt positivt inställda till att anställa arbetssökande med en arbetsmarknadsutbildning, säger N. Alexandra Aminova.

Vad har du för förväntningar på matchningen?

–Det är väldigt glädjande att så många kompetenta sökande har kommit på våra träffar. Vi har gjort ett gediget arbete inför urvalet till utbildningen, och även Scandic och Astar är väldigt nöjda. Nu får vi hoppas att även kandidaterna blir nöjda med utbildningen, säger N. Alexandra Aminova.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...