Annons

Slao: ”Vi följer regler och rekommendationer”

zoom Slao känner sig trygga med skidanläggningarnas förberedelser, säger vd Titti Rodling. Foto: Jens Blixth
Slao känner sig trygga med skidanläggningarnas förberedelser, säger vd Titti Rodling. Foto: Jens Blixth
NYHETER. Smittspridningen ökar i landet och de flesta regioner har förelagts med lokala restriktioner. Men skidanläggningarna är än så länge inställda på att öppna som planerat.
Annons

– Vi följer utvecklingen noga, det är ett allvarligt läge i samhället. I förra veckan hade vi och anläggningarna digitala höstträffar och jag är väldigt imponerad över förberedelserna som pågår för att det ska bli tryggt och bra för alla, säger Titti Rodling, vd för Slao, Svenska Skidanläggningars Organisation.

Känner du någon oro för att det kan bli en repris från i våras då skidanläggningarna tvingades stänga tidigare?

– Vi känner oss trygga med förberedelserna och har ett annat läge nu, då vi tagit med oss erfarenheten från i våras och nu även haft bra samråd med vården. Skidåkning är en uteaktivitet som ej bedöms bidra till smittspridningen. Men vi jobbar med olika scenarier och följer utvecklingen noga. Vi har sedan i mars haft en dialog med Folkhälsomyndigheten och representanter från regionerna.

Vad har ni fått för signaler från skidanläggningarna?

– Nu ligger de lokala allmänna råden fram till den 10 respektive 13 december för att stoppa den negativa utvecklingen, som vi hoppas ska ha god effekt. Anläggningarna har gjort ett imponerade jobb och förbereder sig för att öppna till jul som planerat.

Skidanläggningarna har jobbat med att förebygga ”flaskhalsar”, utveckla digitala tjänster, och flytta ut så många delar av verksamheten som möjligt utomhus.

– Jag känner mig väldigt trygg med det samlade förberedelsearbete som pågår. Sedan ser det ju lite olika ut på olika platser och mellan regioner.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa under måndagens specialinsatta pressträff att närmare besked om julfirande och resor ska meddelas en bit in i december.

– Att Folkhälsomyndigheten uttalat att de vill ha en särskild dialog med skidanläggningarna inför jul och nyår välkomnar vi. Vi känner oss trygga med våra förberedelser och det ger oss ett tydligt tillfälle att stämma av dem, säger Titti Rodling.