Annons

”Smarta samarbeten skapar hållbar måltidsturism”

zoom det här tänket hos sig, säger Helene Berg, vd på Smålands turism. Foto: Pressbild" />
"Vi vill att företagen ska börja fundera på hur de kan omsätta
det här tänket hos sig, säger Helene Berg, vd på Smålands turism.
Foto: Pressbild
NYHETER. Smålands Turism uppmärksammar World Turism Day och bjuder in länets aktörer till en workshop som ska leda till matsmarta samarbeten.
Annons

I dag är det World Tourism Day, en dag initierad av FN för att uppmärksamma besöksnäringens betydelse för världsekonomin och kulturellt utbyte. Smålands Turism firar dagen med ett evenemang på Wallby säteri utanför Vetlanda där företag och kommuner ska inspireras och pushas till smarta samarbeten för en mer hållbar måltidsturism.

– Måltiden blir ett allt mer viktigt inslag under resor. Fler vill lära känna platsen de besöker och där är maten en viktig nyckel, säger Helene Berg, vd på Smålands turism och fortsätter:

– För vår del innebär detta att vi vill pinpointa hur norra Småland smakar och visa vilka vi är genom våra rena råvaror, välkända traditioner och unika smaker från naturen.

Får prova på en måltidsupplevelse

Drygt 40 deltagare kommer att smaka och prova konceptet ”Sweden – The Edible Country” som får stå modell för hur man kan utveckla autentiska och hållbara måltidsupplevelser som lockar internationella gäster. ”The Edible Country” innebär att gästerna med lokala råvaror får tillaga mat över öppen eld ute i naturen.

– Vi vill att företagen ska börja fundera, ”hur kan jag omsätta det här tänket hos mig?”. På plats finns även representanter från kommuner som på nära håll kommer se hur de kan hjälpa till för att möjliggöra sådana här satsningar, säger Helene Berg.

Hållbara samarbeten

Ett viktigt syfte med evenemanget är att aktörer från länet får mötas och knyta kontakter. Restauranger, upplevelseleverantörer, caféer och hotell kan tillsammans med lokala matproducenter skapa nya, hållbara samarbeten.

– Det vi hoppas på är att dessa samarbeten i förlängningen kommer leda till bättre, mer äkta och närodlade måltidsupplevelser hos våra aktörer, säger Helene Berg.

 Varför är det viktigt med hållbara samarbeten?

– Har du hört Greta Thunberg? Nä, men hållbarhet är jätteviktigt för besöksnäringen. Vi måste samarbeta för att få till en hållbar måltidsturism från produktion till bord.