Annons

Snabbintervjuer ska lösa kompetensbristen

zoom Jonny Larsson, platschef i Lofsdalen, har goda erfarenheter av rekrytering med hjälp av så kallade snabbintervjuer. Foto: Anette Andersson
Jonny Larsson, platschef i Lofsdalen, har goda erfarenheter av rekrytering med hjälp av så kallade snabbintervjuer. Foto: Anette Andersson
NYHETER. Hela branschen skriker efter personal, framför allt inför sommaren. I april kommer företag att få möjlighet att möta möjliga medarbetare på ett effektivt sätt.
Annons

Inom ramen för den arbetsgrupp som skapats mellan Visita, Arbetsförmedlingen, HRF och Hotell- och restauranganställdas a-kassa för att hitta lösningar på kompetensbristen i branschen anordnas under våren en rad aktiviteter.

Bland annat genomför Arbetsförmedlingen 25 – 27 april särskilda besöksnäringsdagar där branschen kan visa upp sig för arbetssökande.

En del av programmet under dessa dagar är rekrytering via ”snabbintervjuer”, som är ett effektivt sätt att möta potentiella medarbetare.

Har visat sig fungera väl

Arbetsförmedlingen har tidigare anordnat snabbintervjuer på den årliga Fjällmässan där skidanläggningar tillsammans kan möta säsongspersonal. Något som har visat sig fungera väl.

–Vi rekryterar varje år 20-30 säsongsanställda till anläggningen. Det är allt ifrån skidlärare, liftpersonal och skiduthyrare. Under Fjällmässan har vi i samarbete med Arbetsförmedlingen och tillsammans med andra anläggningar gjort gemensam sak för att nå ut till fler, säger Jonny Larsson, platschef i Lofsdalen.

Där anordnas så kallade snabbintervjuer där jobbintresserade besökare direkt kan få kontakt med skidanläggningarna i korta intervjuer, som ger en första känsla för båda parter för vem man har framför sig.

–Man får snabbt en bild av vem det är som söker, ett första intryck. Det är effektivt och man kan föreställa sig personen framför våra gäster, säger Jonny Larsson. Men det är viktigt att se det som ett led i processen, man behöver även läsa CV och personligt brev, tillägger han.

Tror du att snabbintervjuer är rätt väg att gå för att lösa kompetensbristen i besöksnäringen?

–Ja det tror jag, och precis som på Fjällmässan är det bra och effektivt att gå ihop ett gäng aktörer och dra från alla håll för att tala om att dagarna finns.

För att underlätta genomförandet av dessa intervjuer anordnas en kurs i snabbintervjuteknik måndagen 21 mars klockan 10.00 – 10.45. Alla medlemmar i Visita är välkomna att delta och anmälan sker här.

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå