Annons

Baren som nobbar utländska råvaror

zoom Emil Åreng är bartender och<br />
konceptutvecklare på Facit Bar, där de svenska<br />
dryckerna uppställda på rad. Foto: Annika Goldhammer
Emil Åreng är bartender och
konceptutvecklare på Facit Bar, där de svenska
dryckerna uppställda på rad.
Foto: Annika Goldhammer
NYHETER. En cocktail med smak av dill och västerbottensost eller en med smak av sockertång och rosenkvitten? Besöksliv har besökt Facit Bar i Umeå.
Annons

På Facit Bars meny finns även klassiker som Old fashioned, ”En het shot” och ”Kosmopolit”. Fast särskilt klassiska är de ändå inte, eftersom drinkarna görs av enbart svenska råvaror.

– Vår USP är att allt är svenskt, allt utom champagnen, säger Emil Åreng, bartendern bakom konceptet.

Han har utsetts till Skandinaviens bästa bartender och arbetat på några av landets främsta barer, senast som kreativ ledare på Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm.

Förverkligat sin drömbar

Nu har han nyligen återvänt hem till Norrland (Emil växte upp i Bräcke i Jämtland) för att förverkliga sin drömbar tillsammans med Jörgen Engdal, som sedan tidigare driver Umeårestaurangerna Hunger & Törst och Harlequin.

– Det finns så många dryckestillverkare i Sverige som gör så mycket bra och de förtjänar att lyftas fram, säger Emil som förklaring till konceptet, samtidigt som han visar runt i den 1000 kvadratmeter stora lokalen i centrala Umeå.

Med sina 160 sittplatser och 17 meter långa bardisk är det inte bara hans hittills kaxigaste, utan också största projekt – eller magnum opus, som han själv beskriver det som.

Lampor tillverkade av vodkaflaskor

Även inredningen är svensktillverkad. Längs de stora panoramafönstren med utsikt över Rådhustorget hänger lampor tillverkade av vodkaflaskor, gjorda unikt för baren.

Väggarna pryds av konst – samtligt till salu – av celebriteter som Jan Håfström, Hasse Persson och Karin Mamma Andersson.

På hyllorna bakom baren står spritflaskorna på rad, men inte sorterade efter spritsort som brukligt utan efter landskap. Här finns skånsk vodka, gin från Västmanland, södermanländsk vermouth, whisky från Gästrikland, akvavit från Västerbotten.

”Vi svenskar ska alltid ska jämföra oss”

I sortimentet finns också svenska viner, cider, öl och egentillverkad läsk.

– Många tror att vi bara har gin och whisky i Sverige, men det finns otroligt mycket mer, säger Emil.

– Trots att vi är en så ung vinnation har vi många bra vingårdar, problemet är bara att vi svenskar alltid ska jämföra oss med andra i stället för att vara stolta över det vi har här.

Han är väl medveten om de svenska dryckernas dragningskraft och har som mål att göra Facit Bar till en av världens bästa barer – och därmed ett resmål i sig.

En ny fyr för staden

– Vi vill att hela världen ska komma hit, säger Emil. Det är lite ironiskt: vi flyger inte hit några råvaror, men gästerna får gärna flyga till oss.

I en tid då mat och dryck har blivit allt viktigare reseanledningar applåderar Visit Umeå givetvis den nya baren, som beskrivs som en ny fyr för staden.

– Vi tror att Facit Bar kommer hjälpa oss att generera både publicitet och fler besökare. Extra intressant är förstås Facits hållbarhetsarbete, säger Gabriella Hed Vall, nytillträdd vd på Visit Umeå.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...