Annons

Solceller på taket på Hotell Frykenstrand

zoom Solcellerna på taket förstärker Hotell Frykenstrands varumärke, enligt vd Patrik Mörkfors. Foto: Hotell Frykenstrand
Solcellerna på taket förstärker Hotell Frykenstrands varumärke, enligt vd Patrik Mörkfors. Foto: Hotell Frykenstrand
"Vi har en hel del soltimmar som gör att det är värt satsningen", säger Hotell Frykenstrands vd Patrik Mörkfors.
Annons

Hotell Frykenstrand installerade nyligen en bergvärmeanläggning och fortsätter sin klimatsmarta resa med att under våren installera 245 stycken solpaneler på hotellets tak.

I och med satsningen på solceller är förhoppningen att bli Värmlands hållbaraste hotell- och konferensanläggning.

– Vi har ett bra tak och har ett bra solläge för att kunna ha solceller, säger Hotell Frykenstrands vd Patrik Mörkfors.

Självförsörjande på el under sommaren

Under sommarmånaderna kommer hotellet vara helt självförsörjande på sol-el. Totalt sätt så motsvarar produktionen en fjärdedel av hotellets förbrukning på årsbasis, inräknat dygnets mörka timmar då ingen el produceras.

– Vi gör det här dels för att elen har blivit dyrare. Samtidigt ser vi det i ett längre perspektiv, att det är viktigt att vi gör vår del för klimatomställningen, säger Patrik Mörkfors.

Hotell Frykenstrand ligger vackert vid sjön Fryken i Värmland, omringad av skog och natur.

– Vi vill förhöja den natursköna och naturnära upplevelsen man får när man här med att vara extra miljövänliga. När man kommer hit ska det kännas att natur och hållbarhet sitter samman, säger Patrik Mörkfors och tillägger:

– Vi hoppas på att det också ska generera fler gäster, både till hotellet och konferensanläggningen. Det är ju såklart även en del i vår satsning.

Solcellerna synliggörs i hotellobbyn

Eftersom solcellerna kommer att sitta på taket, kommer gästerna inte se kunna dem när de är på plats. För att gästerna ändå ska kunna ta del av den hållbara installationen kommer den att synliggöras i hotellets lobby, något Patrik Mörkfors också menar förstärker hotellets varumärke.

– Där kommer det att finnas en skärm där gästerna kan se i realtid hur mycket solcellerna genererar. På så sätt synliggörs solcellerna. Det blir en rolig detalj, som även gör att man blir mer medveten.

Vad tycker de som arbetar på hotellet om satsningen?

– Det har bara varit positivt. De tycker att det är spännande och gillar att vi satsar långsiktigt och stort på det här, säger Patrik Mörkfors.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...