Annons

Sommarsäsong? Lisebergs-vd:n har helår i sikte

zoom Liseberg vd Andreas Veilstrup Andersen.
Liseberg vd Andreas Veilstrup Andersen.
SOMMARINTERVJU. En annons i tidningen fick Andreas Veilstrup Andersen att söka jobbet som vd för Liseberg. I dag, fem år senare, är han koncernchef och vd. Den här sommaren har nöjesparken nya karuseller, lekplatser och ett splitternytt trädgårdsområde. 
Annons

Andreas Veilstrup Andersen beskriver sig själv som en risktagare. Han var tidigare chef för nöjesparken Tivoli i Köpenhamn och innan dess direktör för branschorganisationen International Association of Amusement Parks and Attractions Europa-kontor.

När det kommer till bad finns det ingen risk att Andreas Veilstrup Andersen blir utan. Han ser till att doppa sig kontinuerligt under fyra månader i sträck.

Vad har du för sommarplaner?

– Jag har inga konkreta planer. Det jag vet är att jag kommer att jobba lite on and off över sommaren. Jag gillar inte att vara borta allt för länge under högsäsong.

Jobbar du mer eller mindre på sommaren?

– Jag jobbar mindre men jag är ändå ganska mycket på jobbet. Det är under sommaren som vi har som mest att göra i parken.

Har det blivit lättare eller svårare att locka gäster till Liseberg?

– Om man jämför med när Liseberg öppnade 1923 så är det onekligen större konkurrens på nöjesutbudet nu. Å andra sidan är det nya medielandskapet gynnsamt för en verksamhet som vår. Om våra gäster är nöjda med sitt besök får det en mycket större spridning än till bara den närmaste kretsen idag.

Hur stor del av de helårsanställda tar ut semester på sommaren?

– 251 personer av 396 har inplanerad semester minst tre veckor under perioden första juni till sista augusti vilket motsvarar 63,38 procent. Liseberg blir i allt högre grad en helårsverksamhet, med nya säsonger, boendeanläggningar, restauranger och scener som kör hela året. Och egentligen har mycket av personalen mycket mera att göra innan eller efter våra säsonger, än under. Så det är faktiskt bäst för verksamheten om de tillsvidareanställda har samma semesterperioder som alla andra verksamheter.

Arbetar ni på ett annat sätt i dag än tidigare när det gäller att locka besökare?

– Vi jobbar med lite andra metoder och kanaler för att nå ut än tidigare. Men grundidén – att erbjuda glädje och spänning som man tar del av tillsammans med familj och vänner – är densamma som alltid.

Vad händer på Liseberg?

– Massor! Vi har just lanserat ett stort nytt trädgårdsområde med lekplatser, karuseller och även ett picknikområde. Sedan har vi såklart AeroSpin och så presenterar vi ett fantastiskt artistprogram.

[LÄS MER: ”Lisebergs nya åkattraktion AeroSpin]

Vad tycker du att de som besöker Göteborg i sommar ska göra?

– Då tycker jag att man ska åka karusell, äta glass och vara tillsammans med nära och kära.

När du får egna gäster, vad vill du visa dem?

– De får ju inte missa Liseberg. Men jag skulle också ta dem till Göteborgs konstmuseum och så skulle vi åka ut i skärgården. Sen finns ju alla restauranger och så har vi trädgårdsföreningen och, ja, det finns så mycket att göra!

Hur ser en perfekt sommardag ut för dig?

– Då vill jag sola och bada och jobba i min trädgård.

Är du en badkruka eller lever du ditt liv i vattnet?

– Jag älskar att bada! Jag börjar i juni och slutar först i september.