Annons

Spelningar i hotellmiljö en snabbt växande trend

zoom Under en av<br />
konsertkvällarna på<br />
Smådalarö Gård var det<br />
Sabina Ddumba som stod<br />
för stjärnglansen på scen. Foto: Smådalarö Gård
Under en av
konsertkvällarna på
Smådalarö Gård var det
Sabina Ddumba som stod
för stjärnglansen på scen.
Foto: Smådalarö Gård
NYHETER. Smådalarö Gård erbjuder intima konserter i skärgårdsmiljö, Scandic Göteborg Central samarbetar med Way Out West och i september var det premiär för Jacy’z konsertlokal Big Stage.
Annons

Under en helg i augusti fylldes Göteborg återigen medmusikälskare som var på plats för att uppleva årets upplaga av Way Out West. När hemmasonen Håkan Hellström avslutat helgen i Slottsskogen konstaterades ett nytt rekord med 55 000 unika besökare.

Men det var inte bara i Slottsskogen det hände saker under helgen. Liksom 2022 var Scandic Göteborg Central officiellt festivalhotell och lockade med namn som Little Jinder och Deportees.

Mer livemusik i framtiden

Mikaela Björkander, marknadschef på Scandic Hotels, kallar sommarens samarbete med Way Out West och Nöjesguiden för ”en favorit i repris” och är säker på att vi kommer höra mer livemusik på hotell i framtiden.

– Både fritidsresenärer och mötesgäster söker hela tiden nya upplevelser, på hotellet men inte minst i staden de besöker. Vi samspelar gärna med våra gästers reseanledning, och när vi kan peppa igång kompisgänget med spelningar i någon av våra lobbys eller takbarer inför en konsert på Ullevi eller en festival gör vi det med glädje, förklarar hon.

Tunga artistbokningar i all ära, men en av anledningarna bakom Way Out Wests framgångssaga är antagligen bekvämligheten. Det är den som gör att även en äldre, fortsatt musikintresserad, publik lockas av en helg på festival.

Inspirerades av Kackelstugan på Öland

Och kanske är det en bidragande orsak till att kombinationen hotell och musik fungerat så bra. Som de populära konsertkvällarna på vackert belägna Smådalarö Gård Hotell & Spa, som drivs av Sabis, där systrarna Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är vd respektive styrelseordförande.

Här har det arrangerats konserter till hotell- och sommargäster i Stockholms skärgård sedan 2015. Madeleine Brehmer berättar att hon och hennes syster, som tog över hotellet 2011, inspirerades av Kackelstugan på Öland.

– Det är en känd musikdestination med spelningar i en lada och jag och syrran var där med våra män och tyckte det var så otroligt mysigt. Just att man kommer så nära artisten gör att det blir väldigt familjärt. Vi började fila på vad människor drömmer om och den som är i 40-årsåldern kanske drömmer om en riktigt bra musikupplevelse samtidigt som man sitter bekvämt och blir serverad mat och vin. En vuxen, lite lyxigare upplevelse.

Flyttar ut när vädret tillåter

Till en början var spelningarna inomhus, med utsikten över Hemviken som vacker backdrop för artisterna. Under pandemin, då restriktioner inte längre tillät konserter inomhus, flyttade musiken ut och där har den stannat – åtminstone när vädret tillåter.

Publiken är en mix av övernattande gäster, grannar och sommargäster, varav en del har som sommartradition att komma med båten för att se en konsert. I somras var Linnea Henriksson, Lisa Ekdahl, Titiyo och Jakob Hellman på besök.

– Det är kul att många nya gäster hittat hit på grund av artisten och sedan vill komma tillbaka. Hotellet i sig är en destination och då är musiken en viktig pusselbit. Det har satt hotellet på kartan.

Fler hotell kör spelningar

Trots succén var konsertkvällarna färre i somras än tidigare.

– Vi får se hur många det blir nästa år men vi kommer definitivt fortsätta och jag tror att fyra spelningar, som vi gjorde i år, är en bra nivå eftersom många fler hotell kör spelningar nu. Det är en annan konkurrens idag, säger Madeleine Brehmer.

Vilka är de tre största vinsterna med att arrangera konserter?

– Det skapar väldigt mycket minnen och upplevelser för folk. Det kanske är sommarens höjdpunkt och ett minne man skapar med sina vänner. Vi har också en fin försäljning på kvällarna, man är där länge och spenderar mycket.

Även Elite Hotels bjussade på upplevelser utöver det vanliga när de under våren presenterade avskalade och intima middagskonserter med Ola Salo på sina hotell i Jönköping, Örebro och Norrköping. Några andra som planerar att ge sina gäster (och andra besökare) minnesvärda upplevelser är ESS Group, som bland annat står bakom Jacy’z Hotel & Resort i Göteborg.

Unika upplevelser som överraskar

Den 1 september var det publik premiär för Big Stage, stadens nya nöjesarena som ligger i anslutning till hotellet. Under premiären äntrade hårdrocksbandet Hardcore Superstar scenen och under hösten väntar allt från Tensta Gospel Choir till standup och neuromagikern Rufus Wiena. Viktor Jebsen, entertainment manager, berättar mer:

– Hela tanken med höstens program är att vi ska bjuda på upplevelser som verkligen är unika och överraskar. Att det blir mer än en konsertupplevelse. I och med att hotellet har fantastiska restauranger och barer tror jag att vi kan bjuda på en väldigt komplett upplevelse och förhoppningsvis i slutändan även en reseanledning. Big Stage som scen och miljö är helt specialbyggd för ändamålet och, om jag får säga det, unik när det kommer till teknik, inredning och upplevelse.

Har ni tagit hjälp av ett externt bolag när det gäller bokningarna?

– Nej, vi sticker ut hakan här och har faktiskt gjort allting själva. Det är lite vågat men superkul, säger han och medger att det varit en utmaning att hitta svenska artister som inte redan varit ute på omfattande sommarturnéer.

– Det har varit svårt men också en rolig utmaning. Annars är den stora grejen att vi gör en egenproducerad show som vi kallar för ”Symphony of Illusion”, som ska rulla vid 25 tillfällen och det är inget man kastar upp i en handvändning. Den ska vara perfekt hela vägen från att gästen kommer in i rummet, säger han.

Liksom på Smådalarö räknar han med att publiken kommer att utgöras av både övernattande gäster och andra.

– Det gör att vi kan få till en härlig mix av människor i huset. Om jag själv åker utomlands och hänger i en lobby är de roligaste kvällarna just när man får till en bra mix av locals och turister. Det hoppas jag vi får på Jacy´z också, säger Viktor Jebsen.

Du kan även läsa ett större reportage om konsertfebern i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...