Annons

Stängt Liseberg slår mot Göteborgs besöksnäring

zoom Foto: Joe Farellis, Liseberg
Foto: Joe Farellis, Liseberg
NYHETER. Evenemangsstaden Göteborg är hårt drabbat av inställda evenemang och konserter. Besöksnäringen hyser hoppet till Liseberg, vars gäster normalt står för 25 procent av beläggningen på stadens hotell. ”Att Liseberg är stängt är en katastrof för alla”, säger en Göteborgskrögare.
Annons

För varje krona som omsätts på Liseberg, omsätts tre på stan, enligt Lisebergs vd Andreas Andersen i en tidigare intervju med Besöksliv. Nöjesparken står för en fjärdedel av beläggningen på Göteborgs hotell på helåret, och är med sina över 25 000 dagliga besökare en av stadens absolut främsta publikmagneter på sommaren.

Får nöjesparken inte öppna i sommar blir det spiken i kistan för många av Göteborgs hotell och restauranger.

– Det är katastrof för alla, anledningen till att Göteborg är en sådan stark restaurangstad är att vi har alla event på sommaren, och inte minst Liseberg. Vintern är bara en lång överlevnad för oss, det är på sommaren vi tjänar våra pengar, säger krögaren Lalle Morberg, som driver Hard Rock Café, Joe Farellis och O’Learys Avenyn.

Lalle Morberg är initiativtagare till vloggen Krögarsnack, där Göteborgskrögare diskuterar möjligheter och utmaningar i coronakrisen. I nästa avsnitt blir det stort fokus på sommaren och på Liseberg.

– Många väljer att stanna hemma i Sverige i år för att fira sin semester, och då är Liseberg extremt viktigt, ännu viktigare än vanligt för oss. Lisebergs besökare kommer innan och efter för att äta på våra restauranger.

Gothia Towers är ett av de hotell som är starkt beroende av Göteborgs många evenemang, och Lisebergs besökare. Vanligtvis har hotellet en beläggningsgrad på 75 procent över hela året, men var när Besöksliv pratade med hotelldirektör Elisabeth Thomson i maj nere på tio procent.

Under sommaren brukar 90 procent av hotellrummen vara bokade.

– Det är svårt att veta hur juli månad blir för oss. Stora cuper och konserter är inställda och vi vet inte om Liseberg kommer kunna öppna. Vi brukar ta emot 85 000 gäster under en vanlig julimånad, vilket såklart inte kommer kunna vara möjligt i år, säger Elisabeth Thomson.

Hon ser inte logiken i att exempelvis Astrid Lindgrens Värld kan öppna så länge man begränsar åskådarantalet på respektive föreställning men rent legalt kan släppa in i princip hur många gäster som helst i parken, medan i det här fallet Liseberg inte får öppna alls.

– Eller att Liseberg, som har 170 000 kvadratmeter park, bara kan ta emot 50 gäster – lika många som en inomhus klubblokal på 300 kvadratmeter får. Och parallellt har även alla köpcentrum öppet. Ordningslagen som styr det här känns väldigt trubbig.

Vad betyder Lisebergs gäster för Gothia Towers och er sommarbeläggning?

– Mycket. Vi är ett familjevänligt hotell som ligger precis vid Liseberg, du kan till och med stå inne i våra hotellrum och titta in på Liseberg, så en utebliven säsong får stora konsekvenser för oss.

 Så vad skulle det betyda för om Liseberg måste hålla fortsatt stängt i sommar?

– Det skulle påverka oss i mycket hög grad och naturligtvis ge negativa effekter på ekonomin som i sin tur påverkar anställningar och mycket annat.

 Vi får i alla fall resa inrikes nu – vad hoppas du på mer inför sommaren?

– Jag hoppas naturligtvis att många av Sveriges invånare reser till Göteborg och få uppleva den fantastiska stad det är. Här finns ett enormt stort utbud av allt som en sommarsemester ska innehålla.

Även Lalle Morberg hoppas att besökarna kommer, trots att många event uteblir.

– Jag hoppas att de släpper 50-regeln för då kommer allt att kunna komma tillbaka, men jag hoppas att det blir en bra sommar, Avenyn är ändå Avenyn och den spelar också stor roll för besökarna.