Annons

Stark jobbprognos för besöksnäringen

zoom Tillsammans med bygg-, finans-, fastighetsbranschen har   hotell- och restaurangnäringen starkast jobbprognos just nu. Foto: Colourbox
Tillsammans med bygg-, finans-, fastighetsbranschen har hotell- och restaurangnäringen starkast jobbprognos just nu. Foto: Colourbox
NYHETER. Hotell- och restaurangbranschen tror på en fortsatt stark efterfrågan på arbetskraft under inledningen av 2019.
Annons

Tolv procent fler jobbtillfällen under det första kvartalet 2019 – det förväntar sig arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen, enligt Manpower Groups senaste arbetsmarknadsbarometer.

Det är en minskning jämfört med motsvarande period förra året, då prognosen låg på starka +21 procent, men en bra siffra sett till arbetsmarknaden som helhet – arbetsgivare för samtliga branscher förväntar sig en sysselsättningstrend på +5 procent. Prognosen ligger också stabilt på ungefär samma nivå som föregående kvartals +14 procent.

Hotell- och restaurangnäringen är en av de branscher med starkast jobbprognos just nu, tillsammans med byggbranschen och finans-, fastighets- och uppdragssektorn.

– Besöksnäringen inleder det nya året med en stark jobbprognos, säger Mikael Jansson, vd ManpowerGroup Sverige. Det är verksamheter som kan ge många sitt första jobb, så besöksnäringen kan vara en motor att ge många utrikesfödda en fot in på arbetsmarknaden.

Sett över tid har arbetsgivarnas prognoser varierat relativt mycket, med toppnoteringar på över +35 procent 2017, och svängningar nedåt -10 procent i början av 2016.

Visitas avdelningschef för branschekonomi Björn Arnek har tidigare tecknat en ljus bild av den svenska hotellmarknaden 2019. Intäkten per tillgängligt rum (RevPAR) väntas öka med 3 procent i år och andelen hotell som förväntar sig en ökad eller bibehållen efterfrågan det närmaste halvåret är historiskt hög.

Restaurangnäringen har däremot gått in i en period med närmare nolltillväxt i omsättningen, något som bekräftades av SCB-statistik för det tredje kvartalet och som Besöksliv skrev om i december.