Annons

Stockholm tappade 80 procent av logiintäkterna i sommar

zoom De utländska turisterna har i stort sett uteblivit helt, vilket<br />
 har drabbat storstäderna hårt. Foto: Pressbild
De utländska turisterna har i stort sett uteblivit helt, vilket
har drabbat storstäderna hårt.
Foto: Pressbild
NYHETER. Hotellens intäkter för logi mer än halverades under sommaren. Värst var det för hotellen i storstäderna. I Stockholm försvann över 80 procent av intäkterna. Nya siffror från Tillväxtverket visar att ökningen av inhemska gästnätter i sommar inte vägde upp tappet av utländska.
Annons

De svenska hotellens intäkter mer än halverades (-61 procent) under perioden jun-aug i år, jämfört med samma period förra året. Det visar siffror från Benchmarking Alliance som Visita sammanställt. Allra värst är det för hotell i de centrala delarna av storstäderna. I Stockholm försvann 81 procent av intäkterna. För Göteborg är tappet 71 procent, och för Malmö 63 procent.

– Vi har aldrig tidigare varit med om ett så här stort tapp och det slår mot jobben. Redan nu ser vi att över 50 000 människor förlorat jobbet eller blivit varslade i besöksnäringen, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

De utländska turisterna har i stort sett uteblivit helt och den så kallade 50-regeln har tvingat till exempel nöjesparker som är en stor reseanledning sommartid att hålla stäng.

– Nuvarande begränsningar är som en våt filt över hela näringen. Regeringen måste snarast presentera en plan för hur lättnader ska kunna ske på ett säkert sätt, säger Jonas Siljhammar.

Ökat antal inhemska gästnätter

Siffror från Tillväxtverket för juli 2020 som publicerades idag visar att antalet svenska gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem ökade i 10 av Sveriges 21 län jämfört med juli 2019.

Men trots den positiva utvecklingen minskade det totala antalet gästnätter jämfört med föregående år.

Störst ökning av svenska gästnätter hade Jämtlands län följt av Kronobergs och Gävleborgs län.

– Det är positivt att det inhemska resandet ökade under juli. Det har dock inte kompenserat för det stora bortfallet av utländska turister. Under sommarmånaderna utgör de en stor andel av gästnätter i de flesta län, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.

Det totala antalet gästnätter i juli minskade med 32 procent, jämfört med samma period 2019. I juni var tappet större, med en minskning med 48 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Återhämtningen i juli beror, enligt Tillväxtverket på att antalet svenska övernattningar ökade.

Läs mer om gästnätter HÄR: Inkvarteringsstatistik juli 2020

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...